Acasă Stirile zilei INCALZIREA GLOBALA! Vezi cu cat ar putea creste temperatura medie pana in...

INCALZIREA GLOBALA! Vezi cu cat ar putea creste temperatura medie pana in 2100! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Incalzirea globala. Temperatura medie ar putea creste cu 5 grade Celsius pana in 2100, potrivit celui mai pesimist scenariu avansat in raportul preliminar al unui comitet federal de experti publicat vineri.

Amploarea incalzirii climatice la sfarsitul secolului ar urma sa corespunda, potrivit previziunilor, unei acumulari de emisii de gaze cu efect de sera produse de activitatile umane, potrivit oamenilor de stiinta care formeaza acest comitet (National Climate Assessment and Development Advisory Committee) infiintat in 2010 de Departamentul american al Comertului. Acesta este al treilea raport realizat de peste 240 de oameni de stiinta.

Potrivit previziunii optimiste, care se bazeaza pe o reducere substantiala a acestor emisii pana in 2050, cresterea temperaturii medii ar trebui sa fie intre 1,6 si 2,7 grade Celsius pana la sfarsitul secolului.

Autorii acestui ultim raport amintesc ca din 1895, temperatura medie a crescut cu 0,8 grade, dintre care 80 la suta din 1980 si afirma ca „schimbarea climatica din ultimii 50 de ani a fost determinata in special de activitatile umane, in special combustia de carbune si petrol”.

Din 1992, nivelul cresterii oceanelor s-a dublat, potrivit masuritorilor din satelit. Potrivit acestui raport, oceanele ar putea creste cu 0,3 pana la 1,22 metri pana in 2100, punand in pericol aproape sase milioane de americani care locuiesc in zonele de coasta.

Acesti oameni de stiinta avertizeaza asupra pericolului acestor fenomene climatice extreme pentru infrastructura, ecosisteme si sanatatea umana. Incalzirea climatica risca astfel sa favorizeze cresterea numarului de boli respiratorii si cardiovasculare din cauza proastei calitati a aerului.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos