Acasă Stirile zilei Stiinta IMPACTUL ECOLOGIC al omului isi spune cuvantul! PAMANTUL ne suporta din ce...

IMPACTUL ECOLOGIC al omului isi spune cuvantul! PAMANTUL ne suporta din ce in ce mai GREU!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pamantul ne suporta din ce in ce mai greu din cauza impactului ecologic al omului, care consuma resurse si produce dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, intr-un ritm cu 44 la suta mai ridicat decat poate produce si absorbi natura.

Planeta are nevoie de 18 luni pentru a regenera resursele pe care omenirea le consuma intr-un an. Studiul arata de asemenea o disparitate tot mai mare intre tari, in privinta impactului ecologic pe locuitor.

Daca toti locuitorii Pamantului ar trai ca un american obisnuit, ar fi nevoie de echivalentul a cinci planete pentru a produce resursele alimentare si energetice consumate si pentru a absorbi dioxidul de carbon emis. Iar daca fiecare ar consuma precum un european obisnuit, doua planete si jumatate ar fi necesare, potrivit calculelor realizate de autorii acestui raport.

„Amenintarile iminente carora le facem fata in prezent, in special schimbarea climatica, dar si despadurirea, diminuarea pescariilor, folosirea exagerata a apei dulci, sunt simptome ale unei tendinte alarmante”, scriu ei.

Organizatia Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, in California, calculeaza in fiecare an de la crearea sa in 2003 ceea ce ea numeste „amprenta ecologica” lasata de peste o suta de tari si de omenirea in ansamblul sau.

Acest indicator determina suprafata de pamant si de apa necesara pentru a produce resursele pe care o populatie data le consuma si pentru a absorbi deseurile rezultate.

Altfel spus, acesti cercetatori calculeaza potentialul de productie a resurselor naturii, cum sunt utilizate acestea si cine le utilizeaza, explica organizatia.

Aceste date, care provin din multiple surse, printre care ONU si statistici ale diferitelor Guverne, arata ca in perioada 2005-2006 impactul ecologic al omenirii a crescut cu aproape 2 la suta, fata de perioada de timp precedenta.

Tendinta a fost cauzata de o crestere concomitenta a nivelului populatiei si a consumului de resurse pe cap de locuitor .

De zece ani, impactul omului asupra naturii s-a marit cu 22 la suta, in timp ce biocapacitatea, cantitatea de resurse pe care natura le poate produce, a ramas constanta si este chiar posibil sa se fi diminuat, potrivit Global Footprint Network.

In pofida acestor date ingrijoratoare, exista mijloace de a corecta aceasta traiectorie, apreciaza Mathis Wackernagel, presedintele Global Footprint Network.

„Aceste tendinte arata ca este in interesul fiecarei tari sa actioneze imediat pentru a reusi intr-o lume cu resurse din ce in ce mai limitate, orice s-ar intampla pe scena mondiala”, a spus el, intr-un comunicat.

Sursa: mediafax.ro