Acasă Stirile zilei Stiinta Imaginile surprinse de NASA scot la iveala un lucru ingrijorator!

Imaginile surprinse de NASA scot la iveala un lucru ingrijorator!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Craterul Batagaika a inceput sa fie observat printr-o serie de imagini prin satelit din anul 1999 si de atunci a avut o crestere insemnata, relateaza Live Science.

Se gaseste in Republica Sakha din Rusia in taigaua estului Siberiei si-a inceput cresterea treptata in anii ’80. De asemenea, conform unei prezentari a savantilor la a treia conferinta a Palaeo-Arctic Spatial and Temporal Gateways, primele semne ale craterului au aparut in anii ’70.

Pe masura ce solul se surpa, a scos la iveala fosile care includ vegetatie si mamifere ale vietii Pleistocenului (2,5 milioane – 11.700 de ani), inclusiv mult cautatii mamuti.

Dupa cum reiese in insiruirea celor trei fotografii obtinute cu ajutorul satelitilor Landsat 7 si Landsat 8 ai NASA, craterul a avut o crestere treptata, iar cu timpul a ajuns la o forma alungita a carei intindere depaseste un kilometru.

Denumirea generica a craterului este termocarst si are in vedere procesul topirii permafrostului (cel putin doi ani consecutivi cu temperaturi peste 0 grade Celsius), arata descopera.

Desi acest fenomen indica un lucru ingrozitor, anume incalzirea globala, reprezinta si „o mina de aur” pentru cercetatori pentru bogatia in fosile, reprezentand indicii ale ecosistemului din Pleistocen.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos