Virusul Ebola a fost descoperit in toamna anului 1976, cand o echipa internationala de cercetatori a sosit in Yambuku, un sat mic din nordul Republicii Democrate Congo, care atunci se numea Zair.
- EBOLA, PE INTELESUL TAU! TRANSMITERE, SIMPTOME SI METODE DE PREVENIRE! VIDEO
- DE CE ESTE PIZZA MAI PERICULOASA CA EBOLA?! GANDESTE-TE DE DOUA ORI INAINTE DE A CONSUMA ACEST PRODUS!
- EBOLA, O MARE PACALEALA MONDIALA! CARE ESTE SCOPUL ACESTEI CRIZE FALSE! VIDEO
Yambuku este situat in apropiere de raul Ebola, de unde vine numele bolii.
Medicii au aflat despre aceasta boala in septembrie 1976, cand un termos ce continea mostre de sange de la o asistenta belgiana ce lucra in Yambuku a ajuns la Institutul de Medicina Tropicala din Antwerp (Belgia). S-a suspectat initial ca femeia ar fi fost infectata cu virusul Marburg, insa dupa ce s-a descoperit ca nu era vorba despre asta, o echipa de cercetatori a fost trimisa in Republica Congo pentru a identifica noul virus.
Recent, institutul din Belgia a dat publicitatii, in premiera, mai multe inregistrari video facute in acea perioada.
Intr-o prima inregistrare se poate vedea cum un medic imbracat intr-un echipament de protectie face un control unui bolnav, iar apoi da foc echipamentului respectiv.
Intr-o alta inregistrare, alti medici preleveaza sange de la mai multi pacienti, fiolele de sange fiind etichetate si stocate pentru a putea fi analizate ulterior intr-un laborator de catre medicii belgieni Peter Piot si Guido van der Groen, doi dintre membrii echipei internationale care a facut deplasarea in Congo.
„Gandindu-ma la munca initiala depusa de echipa internationala in 1976 in Yambuku, toate lectiile pe care le-am invatat atunci cand am analizat cum s-a raspandit aceasta boala la inceput sunt aplicabile si astazi”, a declarat Peter Piot, in prezent director London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Piot a explicat ca, atunci in Yambuku, echipa a descoperit ca aproape toate victimele aveau in comun doua elemente: participarea la funeralii si o vizita la un spital din Yambuku.
Febra hemoragica Ebola a depasit pragul de 10.000 de cazuri si a provocat 4.922 de morti, potrivit ultimului bilant publicat sambata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Sursa: mediafax.ro