Irakul traieste in continuare intr-o stare de razboi incepand din 1980, cand a inceput conflictul cu Iran. Tot haosul creat de Saddam Hussein si de trupele din SUA si Marea Britanie in 2003 s-a intors asupra populatiei si peisajului din aceasta tara.

Astfel, la aproape 35 de ani de la debutul acestei stari de conflict, este greu pentru multi sa-si imagineze cum arata Irakul – a doua tara ca rezerve de petrol din lume – inainte de aceasta perioada.

Insa, Irakul chiar a fost o tara normala. Un documentar realizat intre anii 1950 si 1959, de compania Pathe, arata frumusetea si diversitatea peisajului urban si rural.

Capitala Bagdad era un oras modern, cu bulevarde largi si circulatie intensa.

Oamenii se putea bucura de relaxare la piscinele din oras. Copii erau incurajati sa mearga la scoala, unde fetele jucau volei in curtea scolii.

Vezi aici DOCUMENTARELE VIDEO!

In sudul Irakului, orasul-port Basra era considerat „Venetia Orientului Mijlociu”.

Oamenii aveau preocupari artistice, ei fiind filmati in timp ce cantau in diferite localuri sau pictau si sculptau in ateliere de specialitate.

Toate acestea s-au schimbat in anii ’80, Irakul fiind implicat intr-un conflict de lunga durata (1980-1988) cu vecinul din est, Iran, dupa ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). Razboiul a lasat peste 1.000.000 de victime, militari si civili, de ambele parti.

Ocuparea Kuweitului de catre Irak in 1990 si atacurile repetate ale trupelor internationale au izolat Irakul la nivel mondial pana in primavara anului 2003, cand Statele Unite si Regatul Unit, impreuna cu peste 50 alte state, au invadat Irakul si au indepartat Partidul Ba’ath de la putere, continuand sa detina si acum controlul asupra tarii.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.