Acasă Multimedia Fotogalerie IMAGINI inedite cu ARMATA FANTOMA care l-a pacalit pe HITLER in Al...

IMAGINI inedite cu ARMATA FANTOMA care l-a pacalit pe HITLER in Al Doilea Razboi Mondial! FOTO + VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai buni americani in domeniul artistic au fost recrutati in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Armata fantoma, pentru a pacali trupele lui Adolf Hitler.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Bill Blass, Ellsworth Kelly, Arthur Singer si Art Kane sunt cateva exemple de artisti care au fost recrutati din scoli de arta si agentii de creativitate pentru abilitatile lor creative si de actorie, cu scopul de a forma Comandamentul Special 23, o trupa de elita a carei specialitate era ”inselarea strategica”.

Comandamentul Special 23 este acum cunoscut mai degraba sub numele de ”Armata fantoma”, transformata in unitate de soldati din trupa de actori in teatrele Europei, sub formarea, se presupune, a actorului Douglas Fairbanks, Jr., potrivit The Atlantic.

Calul troian construit de acestia in Al Doilea Razboi Mondial, pentru care au ramas cunoscuti in istorie, consta de fapt in tancuri gonflabile, avioane din cauciuc, costume elaborate, sisteme codificate pentru comunicarea radio si difuzoare care propagau cantece inregistrate in padurile Frantei.

Cu ajutorul acestei recuzite impresionante, Armata fantoma, formata in total din 1.100 de oameni, a reusit sa insceneze mai mult de 20 de evenimente pe campul de lupta intre 1944 si 1945, incepand in Normandia si terminand in valea raului Rin. Multe dintre aceste reprezentatii, pe care ei prefereau sa le numeasca ”iluzii”, se desfasurau la o distanta de cativa metri de liniile de front.

Mai exact, datoria Armatei fantoma era de a crea constant impresia unei forte militare omniprezente. Se prefaceau a fi membri ai unitatilor militare care erau, de fapt, trimisi in misiune in alta parte, pentru care isi coseau insemnele diviziei pe uniforme si vopseau insignele altor unitati pe vehicule.

”Ni se spunea ca urma sa folosim echipament gonflabil ca sa incercam sa-i pacalim pe germani si sa-i facem sa creada ca eram o armata adevarata, cand de fapt eram, cred, o armata de cauciuc”, isi aminteste Jack Masey, care a fost recrutat in Armata fantoma cand avea 18 ani.

Experienta in teatru le-a folosit acestora la punerea in scena a ceea ce pe buna dreptate pot fi considerate acum spectacole ambulante, sub forma unor piese elaborate menite sa intimideze Puterile Axei. Erau, printre altele, trimisi sa petreaca timp in cafenele franceze din apropierea frontului de razboi ca sa raspandeasca vorbe printre spionii care se puteau afla acolo. Alti membri ai Armatei fantoma obisnuiau sa joace chiar roluri de generali din echipajele Aliatilor, imbracandu-se asemenea lor si vizitand orase in care era cel mai probabil sa fie vazuti de spioni din tabara inamica.

Confuzia era semanata de asa-zisii soldati si pe cale fonica. Foloseau zgomote inregistrate cu magnetofoane cu fir magnetic, cu ajutorul unor ingineri, si le mixau pana obtineau sunetele apropiate de atmosfera pe care voiau sa o creeze pe front. Acestea erau apoi difuzate prin amplificatoare puternice instalate pe autoblindate cu senile, sunetele putand fi auzite pe o distanta de 24 de kilometri.

Armata fantoma a creat si un ”radio fals”, in cadrul caruia actorii imitau operatorii radio de la statii reale de transmisie si metodele lor de a comunica prin codul Morse, creand astfel iluzia pentru armatele Axei ca Aliatii se aflau in apropiere cand acestia parasisera de fapt zona.

In prezent, este estimat ca Armata fantoma ar fi salvat zeci de mii de vieti in randul soldatilor prin strategiile folosite si ca au avut, de asemenea, un rol esential in victoriile din Europa ale Aliatilor.

Tinuta secreta pana in 1996, povestea artistilor care au pacalit armata lui Hitler prin tancuri gonflabile este acum subiect al unui documentar intitulat ”Armata fantoma” si regizat de Rick Beyer.

10.

IMAGINI inedite cu ARMATA FANTOMA care l-a pacalit pe HITLER in Al Doilea Razboi Mondial! FOTO + VIDEO10

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos