Cap Limpede

Stirile zilei

Iisus a fost casatorit? Vezi papirusul antic cu inscrisuri despre „sotia” sa! VIDEO

Un fragment de papirus, scris in stravechea limba copta, include o fraza: „Iisus le-a spus lor, sotia mea”, care are toate sansele sa sustina teoria potrivit careia Iisus ar fi fost casatorit.

Existenta acestui fragment, ce dateaza din secolul al IV-lea – de marimea unui card bancar -, a fost dezvaluita intr-o conferinta de presa la Roma, marti, de Karen King, profesor la Harvard Divinity School din localitatea Cambridge, in statul Massachusetts.

„Traditia crestina a sustinut vreme indelungata faptul ca Iisus nu era casatorit, desi nu exista dovezi istorice solide in sprijinul acestei afirmatii”, a spus King.

In ciuda faptului ca Biserica catolica sustine ca Iisus nu a fost casatorit, teoria despre casatoria acestuia reapare cu regularitate in opinia publica, asa cum s-a intamplat recent, in 2003, dupa publicarea romanului „Codul lui Da Vinci„, de Dan Brown, care a revoltat multi crestini, intrucat avea la baza ideea ca Iisus era casatorit cu Maria Magdalena si a avut copii cu aceasta.

Karen King considera ca acest fragment de papirus, prezentat la cel de-al zecelea Congres al Studiilor de Limba Copta, ofera prima dovada palpabila a faptului ca unii dintre primii crestini credeau ca Iisus a fost casatorit.

Cheia mesajului se afla in centrul papirusului, unde Iisus, adresandu-se discipolilor sai, mentioneaza cuvintele „sotia mea”, despre care cercetatorii considera ca se refera la Maria Magdalena. In text, Iisus pare sa o apere pe Magdalena impotriva unor acte care o condamna, judecand dupa vorbele „ea va fi discipolul meu”. Doua randuri mai tarziu, se adreseaza din nou discipolilor: „Eu traiesc cu ea.”, informeaza Daily Mail.

Partea verso a papirusului este atat de deteriorata incat doar cateva cuvinte sunt descifrabile: „mama mea” si „trei”. Dar pe fata hartiei King a putut identifica, fragmentar, cateva randuri de scris:

• „Discipolii i-au spus lui Iisus”

• „…neg. Maria este demna de aceasta”

„Iisus le-a spus: sotia mea…”

• „va putea fi discipolul meu”

• „Las oamenii rai sa vorbeasca”

• „Cat despre mine, eu traiesc cu ea…”

Fragmentul arunca indoieli asupra „intregii doctrine catolice a celibatului preotesc bazat pe cel al lui Iisus”, a declarat Karen King pentru revista Smithsonian. „Acest document arata ca este posibil ca in acea perioada sa fi existat crestini pentru care uniunea sexuala in casnicie putea fi o imitare adecvata a dogmei generative a lui Dumnezeu.”

Roger Bagnall, director al Institute for the Study of the Ancient World din New York, considera ca fragmentul, denumit de Karen KingEvanghelia sotiei lui Iisus„, este autentic.

Expertii vor realiza o serie de teste asupra fragmentului de papirus, care este deteriorat si are o culoare galben-maronie. Savantii vor analiza in special compozitia chimica a cernelii folosite.

Fragmentul se afla in proprietatea unui colectionar privat anonim, care a contactat-o pe Karen King cerandu-i ajutorul pentru a-l traduce si analiza. Se crede ca fragmentul de papirus a fost descoperit in Egipt sau in Siria.

King spune ca abia in jurul anului 200 e.n. a aparut teoria – lansata de teologul Clement al Alexandriei – potrivit careia Iisus nu a fost casatorit.

„Acest fragment sugereaza faptul ca alti crestini din acea perioada pretindeau ca Iisus era casatorit”, dar nu ofera o dovada concreta a casatoriei acestuia, a explicat King.

„Traditia crestina a pastrat doar marturiile acelor voci care sustineau ca Iisus nu a fost niciodata casatorit. «Evanghelia sotiei lui Iisus» ne arata acum ca unii dintre crestini credeau contrariul”, a adaugat Karen King.

Studiul realizat de Karen King asupra acestui fragment va fi publicat in Harvard Theological Review in ianuarie 2013. Imagini cu fragmentul de papirus pot fi vizualizate pe site-ul Harvard Divinity School.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-18256").on("click", function(){ $(".com-click-id-18256").show(); $(".disqus-thread-18256").show(); $(".com-but-18256").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});