Investitorii straini fug de Romania cu o viteza ametitoare. Sau, mai bine spus, si-au franat puternic entuziasmul cu care veneau la noi in tara in urma cu cativa ani.

Practic, de la asaltul accelerat din urma cu 4-5 ani, astazi ne confruntam cu ritm de investitie demn de mersul melcului.

Da, ritmul cu care vin companiile straine in tara noastra in aceste vremuri grele a incetinit profund! Sunt, totusi, si cateva judete fericite, privilegiate, unde a crescut numarul companiilor care au poposit aici.

Companii in Romania

Econtext va arata cate companii se mai inmatriculeaza in judetele Romaniei! Cate se inmatriculau in octombrie 2008, inaintea crizei, si cate 45 de luni mai tarziu, in mai 2012!

Cate companii veneau sa se inregistreze in Romania pentru a face afaceri si cate mai vin acum, la aproape patru ani de criza! In fiecare judet, pentru a vedea care zone ale tarii au fost cel mai drastic atinse de criza!

Nu este prima data cand Econtext abordeaza aspecte ale evolutiei corporatiste din Romania. Iata si alte sinteze asupra acestei tematici:

Judete privilegiate

Din nefericire, mai toate judetele au devenit neatractive pentru companiile straine. Tot mai putine companii au decis sa demareze afaceri in tara noastra in ultimele luni si nu se poate spune ca judetele mai mari au fost cele mai afectate.

Din totalul de 42 de judete, au venit mai putine companii in 31 de judete, numarul lor a stagnat in trei si a urcat in opt! Da, exista si judete fericite, unde s-au inregistrat mai multe companii straine in mai 2012 fata de octombrie 2008.

Dar iata cum arata HARTA companiilor straine – care sunt judetele norocoase si cele ghinioniste, unde vin si unde nu mai vin companiile straine:

Cele mai napastuite sunt judetele Ialomita si Tulcea. In octombrie 2008, 4 companii straine se inregistrau sa faca afaceri in Ialomita, pentru ca in mai 2012, doar o companie sa mai fie interesata de acest judet. La fel si in Tulcea!

Stagnari, cresteri

In Bucuresti, ritmul inmatricularilor s-a injumatatit! In octombrie 2008, 332 de companii straine alegeau sa se inregistreze in Bucuresti, pentru a lansa aici o afacere.

In schimb, in mai 2012, doar 167 de companii mai erau dornice de o astfel de incercare si se inmatriculau in Capitala! Totusi, situatia a ramas neschimbata in Iasi, Vaslui si Mehedinti!

Dar iata ce judete mai prefera companiile straine, de care fug si unde nu s-a schimbat nimic. Iata cate companii veneau in octombrie 2008 ca sa faca afaceri la noi si cate mai vin acum, in mai 2012. TOP:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.