Acasă Stirile zilei HAOS TOTAL in cel mai mare oras separatist. Rebelii se lupta intre...

HAOS TOTAL in cel mai mare oras separatist. Rebelii se lupta intre ei, cladirile administrative jefuite, civilii sunt talhariti

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La Donetsk, capitala bazinului minier Donbas din Ucraina, domneste anarhia. Cladirile administrative sunt jefuite de oameni inarmati neindentificati. Bancile, magazinele si restaurantele refuza sa-si deschida portile din motive de securitate. Batalionul cecen Vostok incearca sa impuna controlul asupra altor grupari separatiste, iar unii martori locali sustin ca intre diversele factiuni rebele chiar se dau lupte, potrivit Interfax-Ucraina.

In timp ce autoritatile ucrainene afirma ca au preluat controlul asupra unei parti din estul tarii, sentimentul de insecuritate devine tot mai intens la Donetsk. Kievul a afirmat vineri ca a castigat teren in fata insurectiei separatiste din estul tarii. De la lansarea ei, in 13 aprilie, operatiunea „anteriorista”, cum o numesc oficialii statului, s-a soldat cu peste 200 de morti – militari, insurgenti, civili.

In pofida declaratiilor menita sa calmeze spiritele, starea de tensiune se intensifica, iar criza tinde sa se permanentizeze. Joi, un elicopter al armatei a fost doborat se fortele separatiste.

Aeroportul international al orasului nu functioneaza de la inceputul saptamanii, locuitorii care au dorit sa paraseasca localitatea fiind obligati sa se orienteze spre alte mijloace de transport.

Potrivit Washingtonului, elicopterul a fost doborat de un lansator portabil de rachete sol-aer, de productie ruseasca. In acest context, Statele Unite s-au declarat ingrijorate de armamentul sofisticat de care dispun separatistii.

Mai mult, secretarul de stat american, John Kerry, s-a aratat nelinistit de aparitia in zona a unor combatanti veniti din Cecenia si, sustine el, „antrenati in Rusia”.