Acasă Stirile zilei Tech Hainele care se curata singure! Vei uita de masina de spalat

Hainele care se curata singure! Vei uita de masina de spalat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timp de in unele zone rurale de la noi inca se spala de mana, tehnologia propune o noua metoda de curatare a hainelor. Oamenii de stiinta au realizat un material cu proprietati de auto-curatare, care indeparteaza murdaria si mirosurile atunci cand este expus la lumina timp de cateva minute.

Cercetatorii au creat nanostructuri de cupru si argint pe bumbac. Cand acestea sunt expuse la lumina, distrug murdaria organica, lumina accelerand reactia. Astfel, nanostructurile aplicate direct pe textila ar putea pune capat orelor petrecute cu spalatul si uscatul hainelor, arata ziare.com, care citeaza Daily Mail.

Aceasta tehnologie permite bumbacului sa se curete in cateva minute. Asta inseamna ca hainele ar putea sa redevina curate chiar in timp ce sunt purtate.

Dr. Rajesh Ramanathan, inginer la Institutul Regal de Tehnologie din Australia si cel care a condus cercetarea, spune ca avantajul materialului este ca are deja o structura 3D, ceea ce le face foarte bune in privinta absorbtiei luminii, care, la randul sau, acelereaza procesul de degradare a materiei organice.

„Mai e mult pana cand sa incepem sa aruncam masinile de spalat, dar este o baza pentru dezvoltarea unor materiale cu proprietate de auto-curatare”, a spus inginerul.