Acasă Stirile zilei Guvernul Orban are cel mai consistent pachet de masuri economice de sprijin...

Guvernul Orban are cel mai consistent pachet de masuri economice de sprijin in vigoare dintre toate statele europene!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Primul pachet al Guvernului Orban de masuri de sprijin economic pentru angajatii si companiile afectate de criza Covid-19 este in vigoare in intregime si produce efecte. Pachetul Orban este cel mai consistent pachet de masuri economice de sprijin in vigoare dintre toate statele europene, multe alte state fiind inca la faza de intentii anuntate public fara o decizie clara de implementare, spune Ionel Danca, seful Cancelariei.

  1. Somaj tehnic de pana la 75% din salariu mediu brut pe economie pentru toti romanii care si-au intrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei Covid-19, indiferent de forma de angajare: contracte individuale de munca, PFA-uri, intreprinderi individuale, profesii liberale, contracte sportive sau cu drepturi de autor, alti profesionisti.
  2. Amanarea ratelor bancare pentru persoane fizice si juridice la contractele de credit si leasing pentru o perioada de pana la 9 luni si garantarea dobanzilor datorate in aceasta perioada pentru creditele ipotecare ale romanilor.
  3. Schemele de garantare pentru IMM-uri pentru capital de lucru de pana la 5 milioane lei si pentru credite de investitii de pana la 10 milioane lei, cu dobanda si comisioane zero.
  4. Bonificatii pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5% pentru marii contribuabili si de 10% pentru celelalte intreprinderi.
  5. Plata cu prioritate a obligatiilor statului catre companii in perioada martie-aprilie in suma de aproximativ 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, si 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.
  6. Suspendarea dobanzilor si a penalitatilor, precum si a popririlor si executarilor silite pentru neplata obligatiilor fiscale si bugetare pe perioada starii de urgenta.
  7. Amanarea la plata a taxelor si impozitelor pe proprietate, terenuri si mijloace de transport pana la 30 iunie.
  8. Amanarea obligatiilor de plata pentru utilitati si chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care si-au intrerupt activitatea total sau partial ca urmare a masurilor impuse de starea de urgenta.
  9. Sustinerea cheltuielilor medicale si sanitare pentru combaterea epidemiei cu Coronavirus din fonduri europene cu cca. 1 miliard Euro.
  10. Digitalizarea serviciilor publice prin instituirea obligatiei autoritatilor publice sa primeasca si sa accepte documente in format electronic.

Nu ne oprim aici. Urmeaza Pachetul Orban II de masuri active pentru repornirea activitatilor economice dupa incetarea starii de urgenta pe care il pregatim in aceste zile prin noi consultari cu mediul de afaceri si partenerii sociali.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos