Acasă Stirile zilei Greva generala in administratia publica. Peste 30.000 de angajati vor opri activitatea...

Greva generala in administratia publica. Peste 30.000 de angajati vor opri activitatea joi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Neaplicarea legii salarizarii unitare va genera oprirea, in data de 30 aprilie, a activitatii tuturor membrilor de sindicat din administratia publica, ceea ce inseamna ca peste de 30.000 de oameni, la nivel national, vor intra in greva generala, a anuntat, vicepreședintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, intr-o conferinta de presa.

„Am incercat sa gasim solutii printr-un dialog cu reprezentantii Guvernului, dar nu am putut pâna in acest moment sa avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se afla la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administratia publica se afla in zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amanarea acestei legi este complet aberanta din punctul nostru de vedere”, a explicat Dandea.

Conform reprezentantilor Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, in data de 30 aprilie, nu se vor elibera acte și nu se vor incasa bani in administratia publica. Aceasta situatie face ca și eliberarea certificatelor de deces sa fie o operatiune ce va intra in atributiile primarului.

In ceea ce privește cununiile civile, reprezentantii sindicatelor nu au facut precizari certe, dar au lasat sa se inteleaga ca acestea ar putea fi reprogramate.

„Politicile actualului Guvern cu privire la administratia publica locala din România nu difera cu nimic fata de cele aplicate de guvernele anterioare. Din momentul in care s-a declanșat conflictul de munca am avut doua intâlniri cu reprezentantii Guvernului pe marginea problemelor angajatilor din primarii și consilii judetene, insa nu au fost luate in considerare solicitarile noastre. In consecinta, am hotarât ca pe 30 aprilie sa declanșam greva generala timp de o zi in administratia publica locala, iar in data de 27 mai sa organizam un miting in București la care sa participe cel putin 3.000 de persoane”, a spus președintele FNSA, Valer Suciu.

Greva va incepe odata cu demararea programului și va dura intreaga zi de lucru. Liderii sindicali apreciaza ca la acest protest se vor solidariza și salariati din administratia publica neafiliati la sindicat.

Totodata, in data de 30 aprilie, in fata Primariei Generale a Municipiului București, intre orele 10,00 și 12,00, se vor strange pâna la 600 de salariati pentru a protesta.

Conform unui comunicat de presa, revendicarile sindicaliștilor din administratie vizeaza reglementarea și liberalizarea acordarii, incepand cu anul 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu.