Acasă Stirile zilei Bani Grâul românesc, boicotat de irakieni

Grâul românesc, boicotat de irakieni

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Irakienii nu vor să cumpere grâu din ţara noastră, traderii care ar putea livra grâu de origine românească fiind singurii care nu vor putea participa la o licitaţie pentru 50.000 tone de grâu organizată de instituţia responsabilă de achiziţiile de cereale ale Guvernului de la Bagdad.

Potrivit anunţului postat pe site-ul Grain Board of Iraq, se organizează o licitaţie pentru achiziţionarea unei cantităţi de 50.000 tone grâu (+/-5%) având orice fel de provenienţă, exceptând originea română. Excepţia nu este motivată în nici un fel. De data aceasta grâul românesc este singurul neacceptat, după ce în urmă cu o lună, pe „lista neagră” a unui anunţ similar figura şi grâul provenit din Statele Unite ale Americii.

Refuzul irakienilor de a cumpăra grâu din ţara noastră nu reprezintă o veste bună pentru producătorii români care au avut anul trecut o producţie record de grâu şi acum caută pieţe externe de desfacere. României a obţinut anul trecut o recoltă de 7,2 milioane tone, aceasta fiind cifra oficială, dar potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, producţia reală se ridică probabil la 8,5 milioane tone.
Piaţa irakiană era o variantă pentru vânzarea unei cantităţi importante de grâu, mai ales că Irakul importă cantităţi foarte mari, adică în jur de 3,5 milioane tone anual.