Acasă Stirile zilei Taierile ilegale de paduri au acum un INAMIC REDUTABIL, Google

Taierile ilegale de paduri au acum un INAMIC REDUTABIL, Google

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Taierile ilegale de paduri sau cele legale dar realizate pe ascuns de ochii publicului, au acum un inamic redutabil in persoana companiei Google. Grupul american, impreuna cu organizatii ecologiste si guvernele din mai multe tari au prezentat joi o baza de date foarte sofisticata, creata pentru a urmari procesul de despadurire la nivel global, in speranta de a intensifica lupta contra unuia dintre factorii majori ai incalzirii globale, informeaza AFP.

Site-ul, www.globalforestwatch.org, va urmari disparitia copacilor pe plan mondial cu ajutorul unor imagini de inalta rezolutie, cu actualizari frecvente. Informatiile, care se adreseaza factorilor de decizie politici, dar si companiilor care doresc sa cumpere terenurile aparute dupa despaduriri, pot fi consultate in mod gratuit.

Terra a pierdut nu mai putin de 2,3 milioane de kilometri patrati de paduri intre 2000 si 2012, potrivit informatiilor reunite de Google si Universitatea Maryland din Statele Unite.

„Problema pentru a colecta aceste cifre nu a fost lipsa de bunavointa a tarilor, nici macar absenta legilor pentru a reglementa despaduririle. Problema a constat mai ales in absenta mijloacelor pentru a verifica ceea ce se petrece exact, a spus Andrew Steer, director general al World Resources Institute, care a jucat un rol important in crearea acestei baze de date. Desi presedintele indonezian a adoptat legi bune pentru protejarea padurilor, in realitate, a fost foarte dificil pentru el sa afle exact ceea ce se petrecea in timp real”, a explicat el in fata jurnalistilor prezenti, inainte de prezentarea acestui proiect, la Global Forest Watch din Washington.

Oricine poate sa consulte online aceasta harta care delimiteaza padurile protejate sau sa vada numele companiilor care cumpara ulei de palmier provenind din exploatarile forestiere ilegale.

Despadurirea joaca un rol capital pentru fenomenul de incalzire globala, iar padurile, care ocupa o treime din suprafata planetei, functioneaza ca niste „puturi de carbon”, asimiland acest gaz care, fara ele, ar ajunge in atmosfera.

Pentru a alcatui aceasta baza de date, Google a compilat milioane de imagini din satelit realizate in peste 40 de ani de Institutul american de geologie.

Rebecca Moore, inginer la Google, a explicat ca principala dificultate a constat in „a administra aceasta masa de date” la un nivel de detaliere care poate fi pertinent si util. Pentru a face acest lucru, Google a utilizat tehnologia „cloud”.

Norvegia, Marea Britanie si Statele Unite au participat si ele la implementarea acestui proiect.

John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat duminica, de la Jakarta, ca incalzirea globala este „una dintre cele mai mari arme de distrugere in masa”, indemnand comunitatea internationala sa depuna eforturi mai mari pentru a lupta eficient contra acestui fenomen.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos