Acasă Stirile zilei Justitia Gigi Becali a fost achitat în dosarul Valiza. Vezi verdictul judecătorilor!

Gigi Becali a fost achitat în dosarul Valiza. Vezi verdictul judecătorilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi, marţi, de instanţa supremă în dosarul “Valiza”. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Judecătorii instanţei supreme, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

 Cei doi judecători care au decis achitarea inculpaţilor din dosarul “Valiza” – preşedintele completului, Ştefan Pistol, şi judecătoarea Cristina Geanina Arghir – au hotărât şi ridicarea sechestrului asigurător pus pe suma de 1,7 milioane de euro ce aparţin lui Gigi Becali şi lui Teia Sponte.

Decizia fiind luată cu majoritate de voturi, unul din cei trei magistraţi, Mariana Ghena, s-a opus achitării celor cinci şi a decis cu opinie separată condamnarea acestora la pedepse cuprinse între un an şi trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Astfel, Gigi Becali a fost condamnat de judecătorul Mariana Ghena la câte două pedepse de câte trei ani de închisoare pentru două fapte de dare de mită şi la o pedepasă de un an de închisoare pentru o faptă de fals în înscrisuri sub semnătură privată ce are legătură cu fapta de corupţie.

Judecătoarea a arătat, în opinia separată, că Gigi Becali ar trebui să execute cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare, şi totodată a decis suspendarea acesteia.

Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită, Radu Gheorghe Marino, la un an şi şase luni de închisoare pentru favorizarea infractorului, avocata Alina Florentina Ciul, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Victor Piţurcă, la un an de închisoare pentru favorizarea infractorului, cu suspendare, şi cu un termen de încercare de trei ani.

Judecătoarea Mariana Ghena a mai decis confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, menţinând astfel sechestrul pus de procurorii anticorupţie pe valiza cu bani, desfiinţarea celor două antecontracte încheiate în anul 2008, presupus în fals, ce au făcut obiectul acestui dosar, precum şi obligarea celor cinci inculpaţi la plata unor cheltuieli de judecată.

Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.