Acasă Stirile zilei Gest sfidator! Primaria Sfantu Gheorghe refuza sa arboreze tricolorul pe turla institutiei

Gest sfidator! Primaria Sfantu Gheorghe refuza sa arboreze tricolorul pe turla institutiei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Simbolul eliberarii orasului Sfantu Gheorghe  de sub ocupatie straina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe 8 septembrie 1944, tricolorul romanesc, nu isi va mai regasi locul pe turla primariei.

Conducerea Primariei Sfantu Gheorghe a invocat motive tehnice pentru a nu arbora tricolorul romanesc pe turla institutiei.

Intr-o adresa transmisa Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere si Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, conducerea Primariei mentioneaza ca va sprijini manifestarile dedicate sarbatoririi a 71 de ani de la eliberarea orasului, ce vor avea loc pe data de 8 septembrie a.c., dar, din motive tehnice, nu va rearbora drapelul national pe turla institutiei, scrie covasnamedia.ro.

„Vom arbora Drapelul national, in conformitate cu legislatia in vigoare, la intrarea principala in Primaria municipiului Sfantu Gheorghe, cu toate ca lucrarile de reabilitare a cladirii nu s-au finalizat si cladirea nu a fost preluata de la constructor prin proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor. In ceea ce priveste arborarea Drapelului National al Romaniei pe turla Primariei municipiului va invederam ca din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat, intrucat pe turla cladirii este montat un ornament cu un paratrasnet conform Proiectului pentru protectia impotriva trasnetelor, care trebuie sa fie asezat in asa fel incat raza de actiune sa acopere intreaga cladire, deci intr-un punct central, si trebuie sa fie pozitionat cu min. doi metri deasupra punctului cel mai inalt al cladirii, conform normelor tehnice in vigoare”, se arata in documentul mentionat.

Prin urmare, conducerea Primariei recomanda alegerea altei cladiri publice din Sfantu Gheorghe apartinand autoritatilor locale sau centrale pentru arborarea drapelului Romaniei, nominalizand sediul Consiliului Judetean Covasna si al Prefecturii, unde „nu exista impedimente de natura tehnica, iar cladirile nu se afla in reabilitare”.

Sfantu Gheorghe a fost primul oras din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupatie straina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi in care Armata Romana a arborat drapelul tricolor pe turla Primariei, ca simbol al libertatii.

Tricolorul a fost reinaltat in acest loc pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea orasului Sfantu Gheorghe, in cadrul unei ceremonii desfasurate in prezenta Ministrului Apararii Nationale, generalul Nicolae Spiroiu, in care a fost dezvelita si o placa de marmura comemorativa. In anul 2009, Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a propus ca steagul tricolor de pe turla Primariei sa capete statut de monument istoric, in semn de recunostinta fata de jertfele ostasilor romani care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Anul acesta, Primaria Sfantu Gheorghe a inceput lucrarile de reabilitare a cladirii si a coborat steagul de pe cupola.

Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere si Asociatia Nationala Cultul Eroilor „Regina Maria” au organizat pe 8 septembrie a.c. o ampla ceremonie militara si religioasa in municipiul Sfantu Gheorghe, iar in acest context au cerut rearborarea tricolorului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos