Acasă Timp liber Cultura Compozitii ale lui George Enescu vor fi reinterpretate de opt staruri internationale...

Compozitii ale lui George Enescu vor fi reinterpretate de opt staruri internationale din perspectiva jazzului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pianistul Lucian Ban si alte sapte staruri internationale vor reinterpreta din perspectiva jazzului compozitii ale lui George Enescu, pe 8 noiembrie, la Anvers, pe scena complexului DeSingel.

Muzician de jazz complet pianist, compozitor, aranjor), afirmat rapid in ultimii ani pe scenele europene si americane, Lucian Ban a sustinut, in 2009, pe scena Ateneului Roman, concertul „Enesco Re-Imagined„, inregistrat apoi si pe CD. Acest concert va fi reluat, pe 8 noiembrie, de la ora 20.00, la Anvers, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Bruxelles.

Reinterpretate in cheie jazzistica, bucati muzicale celebre compuse de George Enescu – „Octetul pentru coarde op. 7” si „Sonata pentru vioara si pian op. 25” in caracter popular romanesc, dar si mai putin cunoscutele „Simfonia nr. 4 (neterminata)” si „Aria si scherzino” – vor fi supuse de Lucian Ban si celebrul contrabasist John Hebert unei surprinzatoare transformari.

Grupul condus de Lucian Ban este alcatuit din: Mark Helias (contrabas), Badal Roy (tobe indiene si percutie), Ralph Alessi (trompeta), Gerald Cleaver (tobe), Mat Maneri (viola, vioara electrica, vioara bariton), Tony Malaby (saxofon tenor), Albrecht Maurer (vioara), cu totii muzicieni de clasa ai jazzului contemporan. Lui Badal Roy, percutionist indian care a lucrat cu Miles Davis si John McLaughlin, i se datoreaza adaptarea tablas-ului pentru muzica de jazz, instrument care intervine admirabil in sonoritatile enesciene.

Dupa succesul obtinut cu acest proiect, Lucian Ban spunea: „Enescu Re-Imagined ne-a intrat in sange, ne place sa-l cantam in continuare, pentru ca niciun concert nu seamana cu celalalt. Avem multa libertate de improvizatie. Asa l-am gandit de fapt de la inceput. Suntem muzicieni de jazz modern. Si facem « instant composition ». Proiect creativ”.

Jazz Times descrie albumul drept „o muzica vizionara … Aceasta inregistrare ii asaza pe Ban si Hebert printre marii interpreti ai secolului 21″. La fel de elogios reactioneaza si The Guardian: „Este o combinatie rara de solistica dezlantuita dar coerenta si improvizatie colectiva, de aranjament subtil si uluitoare scriitura tematica”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos