Acasă Stirile zilei Energie Gazele de sist: Comisia Europeana adopta un ton bland in legatura cu...

Gazele de sist: Comisia Europeana adopta un ton bland in legatura cu eventualele exploatari

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisia Europeana vrea sa renunte la impunerea unor reguli stricte pentru exploatarea gazelor de sist, urmand sa publice doar o recomandare, ceea ce indica imblanzirea tonului in raport cu eventualele exloatari de pe teritoriul Europei. Practic, autoritatile de la Bruxelles renunta la aprobarea unei directive europene care impuna prevederi stricte, mai ales in in privinta standardelor de mediu, preferand varianta unei recomandari, aceasta neavand caracter obligatoriu.

Comisia face, astfel, un pas inapoi in privinta legiferarii gazelor de sist, in urma unor reactii venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, Romania si Estonia care doresc diversificarea resurselor de energie.
Potrivit proiectului de comunicare, Comisia va monitoriza modul in care sunt aplicate principiile propuse si va prezenta un raport Parlamentului European si Consiliului in termen de 18 luni de la publicarea Recomandarii in Jurnalul Oficial si, daca este necesar, ar putea decide sa prezinte propuneri legislative.

Potrivit documentului Comisiei Europene, exista inca incertitudini cu privire la volumul exact al rezervelor de hidrocarburi neconventionale in UE. Totusi, acestea sunt considerate a fi semnificative. Rezervele recuperabile de gaz de sist sunt estimate la circa 16 trilioane metri cubi in Europa. Insa, la nivelul UE, nu a fost obtinuta pana acum productie comerciala, desi au fost efectuate cateva teste pilot. Productia comerciala ar putea incepe in 2015 in statele membre mai avansate. Productia de gaze de sist ar putea compensa scaderea productiei de gaze conventionale in UE si ar putea sa acopere aproximativ 10% din necesarul de pana in 2035.

In toamna anului trecut au aparut informatii potrivit carora Comisia Europeana pregateste un pachet legislativ strict in domeniul gazelor de sist. Comisia Europeana urma sa propuna o directiva privind carburantii neconventionali similara altor legislatii referitoare la apele uzate si la evaluarile privind impactul asupra mediului. Insa tari precum Marea Britanie, Polonia, Romania si Estonia au avut obiectii cu privire la aceasta intentie. Acesta este si motivul pentru care se opteaza pentru o varianta mai usoara, si anume cea a Recomandarii.