Acasă Stirile zilei Stiinta GAURA IMENSA formata la „Capatul lumii”! Cercetatorii nu gasesc EXPLICATIA! VIDEO

GAURA IMENSA formata la „Capatul lumii”! Cercetatorii nu gasesc EXPLICATIA! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O gaura imensa, avand un diametru de 80 de metri s-a format intr-o provincie din Siberia, supranumita si „Capatul lumii”, oamenii de stiinta deplasandu-se de urgenta in regiune.

O expeditie stiintifica va ajunge in zona miercuri pentru a cerceta acest crater de mari dimensiuni, care s-a format subit in nordul Siberiei, intr-o regiune bogata in gaze naturale, informeaza dailymail.co.uk.

Fotografiile realizate din avion prezinta un fel de groapa uriasa aproape perfect cilindrica, cu diametrul de 80 de metri, ce a aparut dintr-o data in Peninsula Iamal din nordul Rusiei.

„O echipa de oameni de stiinta a fost trimisa sa cerceteze craterul si va ajunge la fata locului in cursul zilei de miercuri”, a confirmat publicatia The Siberian Times.

Cauzele producerii acestui fenomen in Peninsula Iamal – al carei nume se traduce prin sintagma „Capatul lumii” – sunt deocamdata necunoscute.

Internautii rusi au lansat deja o serie de speculatii, potrivit carora craterul urias ar indica „locul de aterizare al unei nave extraterestre”.

Insa un expert rus considera ca explicatia cea mai probabila are legatura cu fenomenul de incalzire globala, care elibereaza in aer gazele naturale de suprafata, care explodeaza in atmosfera ca „dopul unei sticle de sampanie”.

Expertii spun ca zonele intunecate ce formeaza inelul intern al craterului indica „arsuri severe” care au parjolit marginile acestuia.

O alta teorie spune ca formatiunea a aparut in urma impactului cu un meteorit care a cazut in acea regiune din Districtul autonom Iamalia-Nenetia, la o distanta de circa 32 de kilometri de exploatarea de gaze naturale Bovanenkovo.

„Expertii s-au pus de acord in privinta faptului ca solul din jurul gropii pare sa fi fost aruncat din interiorul craterului spre exterior, formand un crater suficient de mare prin care pot sa zboare mai multe elicopter Mi-8”, afirma cotidianul The Siberian Times.

Expeditia stiintifica organizata de autoritatile din Districtul autonom Iamalia-Nenetia include experti de la Centrul pentru studii arctice din Rusia si de la Institutul pentru criosfera din cadrul Academiei de stiinte a Federatiei Ruse.

Specialistii vor recolta esantioane de sol, aer si apa de la fata locului. Ei vor fi insotiti de un specialist de la Ministerul rus pentru situatii de urgenta.

Vezi VIDEO AICI!

Un purtator de cuvant al ministerului de resort din Iamalia a respins teoria impactului cu un meteorit:

„Putem spune cu siguranta ca nu este vorba de un meteorit”.

Anna Kurchatova de la Cercetrul de cercetari stiintifice subarctice crede ca acel crater s-a format in urma amestecului de apa, sare si gaze naturale, care au generat o explozie subterana, in urma incalzirii globale. Gazele acumulate in gheata s-au amestecat cu nisip, sub scoarta, apoi cu sare. In urma cu 10.000 de ani, acea zona era un fund de mare.

Incalzirea globala ar putea cauza o topire alarmanta in gheata aflata sub solul siberian, eliberand astfel gaze si generand astfel de efecte, precum „explozia dopului unei sticle de sampanie”, precizeaza Anna Kurchatova.

Iamalia, o peninsula din Oceanul Arctic, reprezinta principala zona din care Rusia aprovizioneaza Europa cu gaze naturale.

Sursa: mediafax.ro