Cercetatorii au reusit sa creeze intr-un final masina care poate citi si cele mai intime ganduri ale omului, potrivit mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au descoperit, cu ajutorul unui aparat de scanare sofisticat si al unui program de computer ca pot vizualiza modul in care se activeaza creierul atunci cand omul se gandeste la diferite lucruri.

Utilizand un tomograf cu rezonanta magnetica sofisticat, cercetatorii au analizat modul in care creierul reactioneaza la vederea reprezentarilor grafice ale unor cladiri si unelte. Specialistii au utilizat apoi un program de computer pentru a afla daca persoana s-a gandit la o unealta sau o cladire. Analiza a dat rezultate corecte in proportie de 97%, dar cercetatorii au mers mai departe, dorind sa arate ca pot face diferenta intre doua obiecte similare, precum doua unelte, si au reusit acest lucru cu aproape aceeasi precizie.

Este pentru prima data cand aceasta tehnica a fost reglata pentru a se face distinctia intre doua obiecte similare.

Tomografiile au indicat faptul ca mai multe regiuni ale creierului sunt implicate, in acelasi timp, in procesarea informatiilor, chiar si in cazul unor imagini atat de simple ca reprezentarea liniara a unui ciocan. In momentul in care o persoana se gandeste la modul de utilizare a ciocanului, in creier se activeaza zona asociata miscarii. Daca persoana se gandeste la forma ciocanului sau la utilizarea lui atunci in creier se activeaza alte zone.

Desi in prezent are o capacitate limitata, identificand doar ganduri asociate unor imagini simple, cercetatorii sunt increzatori in faptul ca, in curand, dispozitivul lor va putea ghici chiar ganduri asociate unor cuvinte sau propozitii.

Tehnica poate avea aplicatii medicale, oferind explicatii valoroase pentru boli precum autismul. Cercetatorii au stabilit deja ca persoanele cu autism ii percep pe cei din jurul lor intr-un anumit mod, care este dificil de caracterizat.

Studiul a mai scos la iveala faptul ca oameni diferiti pot gandi sau reprezenta in acelasi fel acelasi lucru.

Posibilitatile dispozitivului ar putea fi extinse in timp, cercetatorii spunand ca ar putea deveni un detector de minciuni infailibil. De asemenea, o interpretare corecta a intentiilor unei persoane ar putea permite politiei sa aresteze un infractor inainte ca acesta sa incalce legea, asa cum se poate vedea in celebrul film „Minority Report – Raport special”, cu Tom Cruise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.