Acasă Stirile zilei Bani Francul elvetian a crescut din nou! Avertisment socant al BNR!

Francul elvetian a crescut din nou! Avertisment socant al BNR!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri
Cursul pentru franc anuntat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric si al cincilea record atins in ultimele sase sedinte, in timp ce dolarul a coborat de la recordul de 3,8989 lei/dolar inregistrat miercuri la 3,8721 lei/dolar, iar euro a scazut la 4,5005 lei/euro.
In acest context, BNR avertizeaza ca mai multe banci ar putea da faliment in cazul in care conversia creditelor in valuta se va face la cursul din momentul incheierii contractelor, potriivt lui Nicolae Cinteza (BNR).

„Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Ganditi-va cati deponenti au clientii bancilor respectiva. Si nu una sau doua banci risca falimentul!”, a spus Nicolae Cinteza, seful sectiei de Supraveghere al BNR.

Cinteza nu crede ca Legea insolventei persoanelor fizice ar putea rezolva situatia romanilor cu credite in franci elvetieni.

In schimb, potrivit lui Cinteza, o solutie viabila pe termen scurt ar fi propunerea ministrului de Finante de modificare a ordonantei cunoscute sub numele de „Electorata”, astfel incat sa permita includerea mai multor restantieri in grila de reducere a ratelor la banci pentru o anumita perioada de gratie.

Ministrul Finantelor Darius Valcov, Seful Supravegherii bancare, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Stabilitate din BNR Ion Dragulin , Steven van Groningen (CEO Raiffeisen Bank), reprezentanti ai bancherilor si ai asociatiilor de consumatori participa in acest moment la discutiile din Comisia de Buget Finante.

„Va spun de la inceput ca nu sunt avocatul bancilor, dar trebuie sa fiti informati asupra consecintelor care pot apareaBNR apara stabilitatea sistemului bancar, adica mentinerea capacitatii bancilor de a da credite si protectia deponentilorAm vazut ca si in discutiile de azi se vand iluzii”, a mai spus Cinteza citat de Hotnews.ro.

Oficialul BNR a precizat ca BNR nu poate interveni asupra cursului francului elvetian, raspunzand astfel solicitarilor de a stabiliza cursul francului pe piata romaneasca.

„Vorbea cineva de stabilirea unui culoar de variatie pentru cursul francului. Pai cursul francului se stabileste in functie si de cursul euro/franc, care nu e de competenta BNR”, a spus Cinteza.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos