Acasă Stirile zilei Fotografiile realizate ca amintire pot duce la UITARE!

Fotografiile realizate ca amintire pot duce la UITARE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fotografiile realizate ca amintire pot duce exact la rezultatul invers – la uitare, potrivit unui studiu american.

Potrivit rezultatelor cercetarilor publicate in revista Psychological Science, cei care fac fotografii intr-un muzeu au sanse mai mici sa isi aminteasca detalii decat cei care s-au uitat cu atentie la obiectele respective.

‘Oamenii isi scot atat de repede aparatele de fotografiat, aproape fara sa se gandeasca, ca sa imortalizeze un moment, incat nu se mai uita la ce se intampla in fata lor’, spune Linda Henkel de la Fairfield University, autoarea studiului.

Ea a cerut studentilor veniti sa viziteze un muzeu sa observe anumite obiecte, fie fotografiind-le, fie numai uitandu-se la ele. A doua zi le-a testat amintirile, iar cei care facusera fotografii au recunoscut mai greu detalii ale obiectelor decat cei care doar se uitasera la ele. Explicatia ar consta in faptul ca tehnologia ‘isi aminteste’ in locul nostru, iar experienta directa are de suferit, potrivit specialistei americane.

In al doilea experiment, studentii care fotografiasera detaliul unui obiect cu zoom pareau a-si aminti mai bine obiectul intreg, si nu detaliul ca atare. ‘Aceste rezultate arata cat de diferite sunt +ochii mintii+ si +ochiul+ aparatului’, mai spune Linda Henkel, adaugand ca cercetarile in privinta memoriei sugereaza ca fotografierea poate ajuta pe cineva sa isi aminteasca un anumit lucru, dar numai daca persoana care fotografiaza observa cu atentie inainte ceea ce vrea sa imortalizeze si apoi imaginea.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos