Acasă Timp liber Cultura (FOTO) Pablo Picasso: Ultima lui iubire

(FOTO) Pablo Picasso: Ultima lui iubire

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele lui Pablo Picasso este aproape intotdeauna confundat cu pictura sa. Totusi, luna aceasta casa de licitatii Christie’s propune spre vanzare o colectie de obiecte ceramice facute de Picasso pentru atelierul francez Madoura intre 1946 si 1971.

Primul contact al lui Pablo Picasso cu arta olaritului s-a petrecut dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in 1946. Dupa o expozitie de vase ceramice din Vallauris, Franta, artistul, in varsta de 65 de ani, a ramas impresionat de obiectele prezentate de Suzanne si Georges Ramié.

El a acceptat imediat propunerea celor doi de a da o noua directie creatiei sale artistice in atelierul lor de pe Riviera Franceza. Cu o scurta pauza dupa primul an, colaborarea dintre sotii Ramié si Picasso a durat mai bine de 20 de ani in care au fost produse 633 de obiecte ce au purtat semnatura artistului spaniol.

In majoritatea cazurilor, Pablo Picasso nu s-a ocupat efectiv cu facerea vaselor, ci, mai degraba, cu prelucrarea si decorarea lor. Farfurii, ulcioare, cani facute de artizanii de la Madoura erau transformate de Picasso in sculpturi figurative decorate cu portrete, pasari sau alte motive naturale.

Criticata uneori pentru lipsa de complexitate in comparatie cu picturile sale, ceramica lui Picasso a devenit, totusi, populara destul de rapid. In 1949, artistul a creat un set de 13 farfurii de desert pentru nunata actritei Rita Hayworth cu Printul Aly Kahn.

Experienta de la Madoura a insemnat mai mult pentru Pablo Picasso decat atingerea unui nou domeniu pe langa pictura, desen, sculptura si scenografie. Tot aici el a si-a cunoscut si ultima sotie, pe Jacqueline Roque.

Cu 46 de ani mai tanara, Jacqueline l-a cunoscut pe Picasso in 1953, cand s-a angajat la atelierul sotilor Ramié. Dupa ce artistul a curtat-o pentru sase luni, ea i-a acceptat avansurile, iar la cativa ani distanta s-au casatorit. Relatia a durat 20 de ani, pana in 1973, cand Picasso a murit, timp in care Jacqueline a fost muza pentru mai mult de 400 de lucrari ale sotului sau.

Colectia de obiecte ceramice care se va licita la sfarsitul lunii la casa britanica Christie’s este compusa din 140 de piese modelate din lut si teracota decorate de Pablo Picasso in teme mitologice, naturale si antropomorfe. Cu preturi estimative intre 800 si 30000 de dolari, operele fac parte din ultima colectie privata de asemenea amploare de ceramica marca Picasso.