Sorin Popa, fost vicepresedinte BRD, a venit joi la DIICOT, fiind citat pentru a da declaratii in dosarul privind acordarea ilegala de credite, prin care s-ar fi produs bancii un prejudiciul estimat la peste 43 de milioane de euro, surse judiciare declarand ca anchetatorii ii aduc la cunostinta lui Popa ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

Sorin Popa a ajuns la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 08.45, insotit de avocat, si la intrare a declarat ca este nevinovat.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Popa a fost citat sa se prezinte in dosarul privind acordarea ilegala de credite de catre BRD, scrie Mediafax. Sursele citate au precizat ca procurorii ii aduc la cunostinta lui Sorin Popa ca este urmarit penal pentru abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

Sorin Popa a fost citat la DIICOT si in 19 mai, cand s-au prezentat mai multe persoane pentru a li de aduce la cunostinta ca sunt urmarite penal in aceasta cauza, insa atunci au fost avocatii acestuia, care le-au spus procurorilor ca fostul vicepresedinte BRD este in Franta si ca nu a putut veni.

Directorul BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, spunea atunci ca sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostinta anchetatorilor acum trei ani, el declarandu-se totusi suprins de cercetarea in acest dosar a doi directori adjuncti in functie.

DIICOT a anuntat, in 19 mai, ca in dosarul privind acordarea ilegala de credite a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Stefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, pe lista celor anchetati de DIICOT se afla si alte nume grele precum: Sorin Rosca-Stanescu si Adrian Sarbu.

La sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – Groupe Société Générale a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD – Groupe Société Générale, spun procurorii.

Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – Groupe Société Générale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun ca in ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea in circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, in Elvetia, Austria si Cipru, ”conturi controlate direct de catre Remus Truica si Cristian Aparaschivei si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.