Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursurile lui Emilian Cutea şi a fostului director economic al Secretariatului, Daniela Sbârcea, astfel că aceştia rămân cu pedepsele aplicate de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadă în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), conform Mediafax.

Judecătoria l-a condamnat, în 15 iunie 2009, pe Emilian Cutean la cinci ani de detenţie, iar pe Daniela Sbârcea la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În ziua în care Judecătoria sectorului Bucureşti 1 a dat soluţia în acest dosar, premierul de atunci Emil Boc a semnat decizia de eliberare a lui Emilian Cutean din funcţia de secretar de stat la SSPR.

Cei doi au făcut apel la Tribunalul Capitalei, care a menţinut pedepsele aplicate, astfel că acuzaţii au declarat recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

În aprilie 2006, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei doi.

Potrivit acuzării, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei vechi (ROL) în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia „Club 22”, al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. Din această sumă inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut în contextul în care inculpatul a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

În ce o priveşte pe inculpata Sbârcea Mihaela Daniela, în calitatea sa de înalt funcţionar public, răspunzătoare de gestionarea fondurilor publice, a acţionat în aşa fel încât l-a ajutat pe Cutean Emilian Vasile să efectueze operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa.

Aspectele sus menţionate au fost constatate şi de Curtea de Conturi a României, Secţia de Control Financiar.

1 COMENTARIU

  1. Recent l-am auzit pe Răzvan Teodorescu-alt cap luminat şi neaste2mărat, pe atucni director TVR- că făptuitorii-devastatori din 13 iunie n-au fost identificaţi deoarece-antenţie!- cei afectaţi n-au mai depus reclamaţie. Ca să vezi şi să tot crezi! S-au eenregistrat pierderi een ambele tabere. cen reendurile mulţimii golanilor s-au pierdut vieţi omeneşti, iar een tabăra reprezentată şi apărată de luminaţii frontului de salvare naţoională s-au pierdut elementele provocatoare. Măi, să fie, ate2t ne cred een stare să eenghiţim! Fără reclamaţie, n-avem explicaţie, ci autori necunoscuţi de prostime, dar cunoscuţi de cei care ne dau nota maximă explicativă. Sigur că da! Există asemenea explicaţii orbitoare:1.Minerii au fost mai eente2i atraşi de nişte năluci… een retragere (een memoria lui Iliescu), altfel n-aveau motivaţie să vină een capitala incendiată, dar, din eroare de pilotaj, s-au trezit atraşi de golanii din Piaţa Universităţii.2.Minerii au fost dotaţi cu GPS, experimentate la noi după invenţia autohtonă, eenregistrată la OSIM, altfel n-aveau cum să-şi nimerească obiectivele sedii de partid şi de domiciliu -ce precizie luminată!- busola e depăşită de istorie. Ghidul de Protecţie şi Securitate n-a condus ci a produs orientarea turistică een capitală şi a decretat een nume propriu…al statului de drepţi : Să se facă lumină şi adevăr! 3.Minerii au ştiut dinainte adevărul… din ziarul Adevărul -ce previziune!- altfel nu ştiau ce caută şi nu puteau să găsească valuta refuzată lui Petre Roman (de salariatele de la APACA), maşini de tipărit droguri şi, evident, nu s-ar mai fi descoperit nici planul presimţirii luminaţilor Iliescu-Roman ( comandat să fie… scris de me2nă), depus la dosarul mineriadei, despre care luminaţii se fac că plouă şi de asta le filează filamentul. Comenzile iliesciene, inregistrate pe linie militară erau doar in cadrul unor exerciţii de antrenamet.4.Minerii nu au vrut să-i bată pe trecători la eentamplare, ci eei căutau printre ei pe adevăraţii făpturitori din 13 iunie, că doar pentru ei au venit. Cum altfel să-i interogheze şi să-i determine să spună adevărul? 5.Minerii au avut ate2tea mustrări de conştiinţă, pentru ce a ieşit din mana lor şi din capul luminatului, eence2t au ţinut morţiş să depună-cu pioşenie- o coroană de flori la morme2ntul democraţiei pe cale de consolidare ratată şi een numele victimelor nevinovate ale mineriadei, eensă n-au venit pregătiţi cu bani de-acasă. Din aceste motive s-au mulţumit să-şi atingă scopul real la obiectivul final, pe faţă… la Intercontinetal, prin plantarea straturilor de flori… de be2tă pe spinarea şi een locul golanilor -declaraţi şi recunoscuţi public de autorul cunoscut. Asta a fost din partea lui Ion Iluminatul o reclamaţie een toată regula, semnată şi eenregistrată. De asta s-a mers cu ea pe2nă la cape2t, een tunelul eentunecat al unei democraţii original de neruşinată:ridicolă şi criminală. Mai avem de plătit pentru ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.