Acasă Stirile zilei Justitia Fostii sefi ai fotbalului, condamnati in cazul Universitatea Craiova! Vezi ce pedepse...

Fostii sefi ai fotbalului, condamnati in cazul Universitatea Craiova! Vezi ce pedepse au primit Mircea Sandu si Mitica Dragomir

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal Mircea Sandu si fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir au fost condamnati, luni, de Tribunalul Bucuresti, la cate 3 ani inchisoare cu suspendare in dosarul dezafilierii ilegale a Universitatii Craiova.

Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au primit cate 2 ani si 4 luni inchisoare, pedepse sporite cu cate 8 luni inchisoare, insa instanta a dispus suspendarea executarii pedepselor de cate 3 ani inchisoare, pe durata unor termene de supraveghere de 3 ani si 4 luni. Cei doi au fost obligati sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii, daca sanatatea le va permite, pe o durata de 100 de zile.

Potrivit deciziei tribunalului, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au fost obligati la plata a cate 80.000 lei amenda penala, precum si 2 ani interzicerea unor drepturi civile.

De asemenea, Liga Profesionista de Fotbal si Federatia Romana de Fotbal au fost condamnate la plata a cate 370.000 de lei amenda penala fiecare si publicarea hotararii de condamnare, dupa ramanerea definitiva a deciziei.

Judecatorii au admis actiunea civila formulata de SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, prin lichidator judiciar — Agentia de Insolventa SPRL Bucuresti. De asemenea, Mircea Sandu, Mitica Dragomir, LPF si FRF trebuie sa plateasca 10.527.634 lei, plus dobanda legala de la ramanerea definitiva a hotararii, catre partea civila Ministerul Finantelor Publice — ANAF.

Pe durata termenelor de supraveghere, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir trebuie sa respecte urmatoarele masuri: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti la datele fixate de acesta; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat; sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor de existenta. De asemenea, cei doi nu au voie sa paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei.

Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionista de Fotbal si Federatia Romana de Fotbal.

Judecatorii au respins ca inadmisibile actiunile civile formulate de Clubul Sportiv Judetean stiinta U Craiova, Asociatia Fan Club Universitatea Craiova — Legiunea XIII, Asociatia Peluza Sud, FC U Craiova, Preoteasa Gigel, Adrian Mititelu, Gigi Mititelu, Liana Gabriela Mititelu, Ileana Mititelu si Marin Emanuel Elian.

Instanta a luat act ca Primaria Municipiului Craiova a renuntat la solicitarea de constituire ca parte civila.

Decizia nu este definitiva.

Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au fost trimisi in judecata in iunie 2013 pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata; folosirea influentei ori autoritatii persoanei care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite si sustragere de sub sechestru.

De asemenea, au fost deferite justitiei si Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si sustragere de sub sechestru.

Procurorii au retinut ca, in data de 20 iulie 2011, la o sedinta a Comitetului Executiv al FRF s-a hotarat excluderea provizorie a SC Fotbal Club U Craiova SA, club al carui patron este Adrian Mititelu, din cauza incalcarii grave a statutului federatiei, fara a se detalia si motiva in ce au constat incalcarile si gravitatea lor.

„Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea careia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, in calitatea lor de conducatori ai FRF, respectiv ai LPF, si-au folosit influenta si autoritatea fata de ceilalti membri ai Comitetului Executiv al FRF. Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint incheiat de un consilier juridic si pe sustinerile celor doi reprezentanti ai FRF, respectiv LPF — Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. La baza acuzatiilor formulate impotriva SC Fotbal Club U Craiova SA au stat o serie de actiuni civile intentate de club fostului antrenor si manager, actiuni care au fost prezentate, in mod nereal, ca fiind indreptate impotriva Federatiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpati drept incalcare grava a statutului”, declara DNA.

Desi masura urma sa fie supusa validarii Adunarii Generale a FRF, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit ca respectiva hotarare intra in vigoare de la data adoptarii sale — 20 iulie 2011.

„Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentinta civila, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca masura excluderii provizorii a Clubului U Craiova a fost adoptata cu ‘un manifest exces de putere, iar prin punerea sa in aplicare s-au produs deja consecinte iremediabile din punct de vedere material si al activitatii sportive, care se perpetueaza in timp’. Concret, urmare a deciziei de excludere a Fotbal Club U Craiova SA din FRF, contractele civile dintre aceasta si jucatorii sai de fotbal au fost desfiintate, iar jucatorii au fost legitimati la alte cluburi sportive, fara nicio contraprestatie aferenta drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, in conditiile in care drepturile federative fusesera puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existentei unor obligatii fata de bugetul statului”, sustin procurorii.

DNA mai precizeaza ca, in 31 ianuarie 2011, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale clubului si totodata indisponibilizase 39 de jucatori de fotbal care aveau incheiate contracte civile, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15,8 milioane lei.

Suma de 15.800.000 lei este considerata a fi prejudiciu cauzat prin infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.