Acasă Stirile zilei Fondatorul „Facebookului rusesc” – VKontakte – a FUGIT din Rusia

Fondatorul „Facebookului rusesc” – VKontakte – a FUGIT din Rusia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fondatorul celei mai importante retele de socializare ruse Pavel Durov a anuntat marti ca a parasit Rusia, evocand tensiuni cu autoritatile, intr-un context tot mai dificil pentru utilizatorii de Internet in aceasta tara.

Fondatorul VKontakte (VK), reteaua de socializare favorita a rusilor, care-l depaseste, in fosta URSS, pe concurentul sau american Facebook cu peste 100 de milioane de utilizatori, a dat asigurari ca nu intentioneaza sa revina in Rusia, dupa o zi de la acceptarea demisiei sale de catre VK.

Motivul este refuzul lui Durov de a preda FSB (serviciile secrete ruse) date personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, care joaca un rol central in miscarea de contestare proeuropeana in Ucraina.

„Mi-e teama ca nu exista cale de intoarcere”, a declarat el pentru site-ul american TechCrunch, specializat in informatii despre sectorul tehnologic. Nu dupa ce am refuzat in mod public sa cooperez cu autoritatile. Acestea nu ma pot suporta”, a adaugat el. Din nefericire, (situatia in Rusia) este incompatibila, in acest moment, cu afacerile pe Internet”, a adaugat Durov.

In paralel, Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) a adoptat o serie de legi prezentate ca vizand sa lupte impotriva terorismului, dar care ar urma sa instituie un control mai amplu din partea autoritatilor asupra Internetului, unul dintre ultimele spatii ale libertatii de exprimare, intr-o tara in care presa este controlata de catre stat.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos