Acasă Stirile zilei UPDATE: FMI neagă împrumutul de 600 de miliarde de euro pentru Italia

UPDATE: FMI neagă împrumutul de 600 de miliarde de euro pentru Italia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a explicat astăzi că nu poartă discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare.

„Nu au loc discuţii cu autorităţile italiene privind un program de finanţare FMI”, a declarat un purtător de cuvânt al Fondului.

Speculaţiile din weekend că FMI ar pregăti un pachet de 600 miliarde euro pentru guvernul de la Roma au făcut ca moneda euro să crească pe pieţele asiatice.

Ziarul italian La Stampa a scris la sfârşitul săptămânii că FMI pregăteşte un pachet de asistenţă financiară de 600 miliarde euro pentru Italia.

Incertitudinea investitorilor privind viabilitatea unui astfel de program a menţinut însă creşterile sub control şi a limitat optimismul, iar moneda euro a crescut cu 0,6%, la 1,3331 dolari, după apariţia informaţiilor.

FMI pune 600 de miliarde de euro pentru Italia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) pregăteşte un împrumut record de până la 600 miliarde euro pentru Italia, reprezentând aproape 40% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, banii urmând să fie puşi la dispoziţia guvernului dacă problemele ţării se vor agrava.

Noul premier, Mario Monti (foto stânga), ar avea astfel la dispoziţie o perioadă de 12-18 luni pentru a implementa reformele fără a fi nevoit să refinanţeze datoria actuală a ţării, scrie cotidianul italian La Stampa.

Guvernul ar trage fonduri prin această linie de credit dacă măsurile de austeritate nu vor pune capăt speculaţiilor cu obligaţiuni italiene, notează La Stampa.

Statul italian ar plăti o dobândă de 4-5% pentru împrumut, potrivit ziarului. Suma pusă la dispoziţia Italiei ar fi de 400-600 miliarde euro, scrie La Stampa. Limita maximă a intervalului reprezintă de aproape 5 ori Produsul Intern Brut al României, o treime din PIB-ul Franţei şi aproximativ jumătate din cel al Spaniei.

Suma este similară cu PIB-ul Olandei. Datoria de stat a Italiei este de circa 1.900 miliarde euro. Cel mai mare împrumut FMI în derulare, condiţionat printr-un acord stand-by, este cel acordat Greciei, de 30 miliarde euro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos