Acasă Cultura Cinemagia Filmul romanesc, celebrat in ziua a 8-a la TIFF

Filmul romanesc, celebrat in ziua a 8-a la TIFF

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lansari de carte si DVD, proiectii speciale, o intalnire cu Ion Caramitru la TIFF Lounge  si aniversarea unuia dintre cele mai bune filme romanesti din toate timpurile au fost cateva dintre evenimentele de neratat la TIFF 2012.

Nunta de piatra (r. Mircea Veroiu si Dan Pita), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, isi sarbatoreste cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

Pelicula a avut parte de o proiectie speciala la Cinema „Florin Piersic”, in prezenta regizorului Dan Pita (Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu.

Filmul se afla pe locul 6 in clasamentul „Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, in 2008, si a fost achizitionat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Tot la Cinema „Florin Piersic” – Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu), o proiectie speciala, precedata de anuntarea castigatorului primei Burse Alex. Leo Serban, oferite de producatorul Bobby Paunescu si TIFF, in parteneriat cu ICR New York si Film Society of Lincoln Center.

In spatiul TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj) a fost primul lungmetraj romanesc realizat vreodata, Independenta Romaniei (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), ce isi sarbatoreste cei 100 de ani printr-o proiectie cu acompaniament live asigurat de Dubase&Leizaboy.

Publicul a fost invitat si la o serie de lansari de carte la TIFF Lounge: Editura Eikon a prezentat colectia de carte TIFF Cinefil (despre primele 10 editii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania) si 16 mm (Jurnal cinefil).

Criticul de film Valerian Sava a prezentat volumul „O istorie subiectiva a tranzitiei filmice (Al Patrulea Val, restauratia mediocrata si refondarea cinemaului romanesc)”, aparut la Editura Paralela 45.

Doua DVD-uri cu filme romanesti au fost prezentate publicului: Caravana cinematografica (r. Titus Muntean) si Katalin Varga (r. Peter Strickland).