Acasă World Fenomen rar! Ce se intampla cu Soarele azi

Fenomen rar! Ce se intampla cu Soarele azi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mercur, cea mai mica planeta din sistemul solar, trece luni intre Pamant si Soare, fenomen rar ce va fi vizibil indeosebi din Europa Occidentala si cele doua Americi, relateaza AFP. Un asemenea eveniment nu a mai avut loc de zece ani.

Daca cerul va fi senin, amatorii de astfel de fenomene vor putea urmari traseul lui Mercur, planeta aparand ca un mic disc negru indreptandu-se spre astru. Spectacolul va fi vizibil cu ajutorul unor instrumente astronomice sau pe internet, datorita diferitelor institutii stiintifice care vor posta imagini, scrie Agerpres.

Fenomenul va incepe la 11h12 GMT si va lua sfarsit la 18h42 GMT, fiind vizibil din acele zone ale lumii unde va fi zi in acest interval orar, cu conditia ca vremea sa fie buna. Spectacolul, care va dura sapte ore si jumatate, este „rar fiindca necesita o aliniere perfecta intre Soare, Mercur si Pamant”, a declarat pentru AFP Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Mica planeta (cu diametrul de numai 4.780 de kilometri), cea mai apropiata de Soare (46 de milioane de kilometri la periheliu si 70 de milioane de kilometri la punctul cel mai departat) se afla in aceasta pozitie doar de 13-14 ori intr-un secol.

Zonele de unde va putea fi observat cel mai bine fenomenul de luni sunt Europa Occidentala si de Nord, vestul Africii de Nord, Africa de Vest, Canada, estul Americii de Nord si o mare parte din America Latina. Martin Barstow, presedinte al Royal Astronomical Society, aminteste intr-un comunicat ca trebuie respectate anumite reguli de siguranta. A privi Soarele direct, fara protectie, poate provoca leziuni oculare iremediabile. Ochelarii speciali pentru eclipse nu sunt insa utili fiindca planeta este prea mica. „Este nevoie de un instrument astronomic pentru a mari imaginea Soarelui”, afirma Pascal Descamps, dand ca exemplu solaroscopul, care permite observarea fara pericol a Soarelui prin proiectia imaginii lui inversate pe un ecran. Cu acest instrument, Soarele va avea un diametru de 12 centimetri, iar Mercur, de 0,75 milimetri.

Un savant francez, Pierre Gassendi, a observat prima oara, in 1631, trecerea lui Mercur prin fata Soarelui, trecere care fusese prezisa cu cativa ani inainte de Johannes Kepler, care a murit insa in 1630, fara sa poata vedea fenomenul.

Planeta Mercur a fost observata de doua sonde spatiale americane, mai intai de Mariner 10, in 1974, si apoi de Messenger, care si-a incheiat misiunea in 2015. Europa si Japonia se pregatesc sa lanseze in 2018 doua sonde in cadrul misiunii BepiColombo, care va ajunge pe Mercur in 2024.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos