Acasă Stirile zilei Stiinta FENOMEN EXTRAORDINAR! Primul curcubeu EXTRATERESTRU, observat pe planeta Venus! VIDEO

FENOMEN EXTRAORDINAR! Primul curcubeu EXTRATERESTRU, observat pe planeta Venus! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Primul curcubeu extraterestru a fost observat pe planeta Venus cu ajutorul sondei Venus Express Orbiter, fenomen ce ar putea ajuta la descifrarea unui mister vechi de decenii privind atmosfera acestei planete.

 

„O glorie completa nu mai fusese niciodata vazuta altundeva decat in mediul terestru”, a declarat Wojciech Markiewicz, de la Institutul Max Planck Pentru Cercetarea Sistemului Solar, din Gottingen, Germania, unul dintre astronomii care au observat fenomenul.

Atat curcubeele obisnuite, cat si gloriile sunt produse de trecerea luminii solare prin picaturile minuscule din care sunt formati norii, pe Terra norii fiind formati din picaturi de apa. Dar, in vreme ce curcubeele obisnuite sunt, de obicei, vazute de la sol, gloriile sunt vazute de deasupra solului si arata ca un ansamblu de cercuri concentrice, comparat adesea cu „aureola unui sfant”. 

Oamenii de stiinta cred ca gloriile apar atunci cand lumina Soarelui se reflecta in interiorul picaturilor si, pana la urma, iese din acestea in aceeasi directie din care a venit, ceea ce produce un inel de lumina ce poate fi vazut doar atunci cand observatorul se gaseste exact intre Soare si centrul aureolei. De asemenea, picaturile trebuie sa fie aproape sferice si cam toate de aceeasi marime.

Atmosfera „cetoasa” a planetei Venus contine nori de acid sulfuric, ce pot da nastere aureolelor. Dar in atmosfera planetei mai exista, au aratat observatiile, si un alt compus, neidentificat, care absoarbea lumina in gama ultravioletelor. Astronomii au propus o serie de solutii privind identitatea acestui compus, dar niciuna nu a fost confirnmata.

„S-a spus chiar ca ar fi vorba despre lucruri bizare, precum bacteriile, dar, de fapt, nimeni nu stie cu adevarat despre ce e vorba”, spune Markiewicz.

)
Sursa: jurnalul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos