Acasă Sanatate Fasolea neagra are toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe!

Fasolea neagra are toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Te protejeaza de bolile inimii

Fasolea neagra contine cantitati importante de folati, dar si de vitamina B6, ceea ce o face foarte importanta in special pentru femeile insarcinate. Deficienta de acid folic la o gravida poate duce la o dezvoltare anormala a creierului si a coloanei vertebrale a fatului. De asemenea, o dieta bogata in folati ajuta organismul sa se protejeze de bolile cardiace.

Fasolea neagra este si o sursa excelenta de magneziu, substanta ce ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism, ceea ce asigura sanatatea globulelor rosii.

Antioxidant

Boabele negre, ca si afinele, contin Antocianina. Studiile arata ca pe masura ce boabele de fasole prezinta o nuanta mai inchisa, cu atat este mai accentuat efectul antioxidantului.  Antocianina reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent unde sunt localizate, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organsim).

Cum se prepara?

Datorita dimensiunilor boabelor, nu mai mari de 7-8 mm, dar si din cauza invelisului mai subtire si usor penetrabil al boabelor, sunt suficiente 2-4 ore de inmuiere in apa rece sau numai 1 ora in apa fierbinte, in vas acoperit, dupa ce apa a clocotit pentru 1-3 minute. Dar cum invelisul boabelor negre este mai usor permeabil, cea de-a doua metoda are dezavantajul pierderii de substante nutritive, o parte din cei continuti in miez trecand in apa fierbinte.

Rehidratata, fasolea neagra fierbe in 2 ore, la foc mic. Daca le fierbem in oala sub presiune, timpul de preparare se reduce mult. Pentru a evita disconfortul digestiv, la fierbere putem adauga chimen, ghimbir, marar, dafin, alge marine. Adaugatisare la sfarsit.

Fasolea neagra se combina foarte bine in meniurile care contin orez si porumb. Usturoiul, frunzele proaspete de coriandru sunt condimentele care acompaniaza cel mai bine fasolea neagra. Ati putea incerca, de asemenea, combinarea fasolei negre cu piure de morcovi, mazare, mere sau banane pentru a adauga arome, vitamine si minerale, transformand-o in gustari savuroase ori intr-un preparat adecvat pranzului.

Fasolea neagra poate fi gasita in orice plafar sau magazin comercial.