Acasă Timp liber Cultura Fapte si cifre despre premiile NOBEL care au uimit lumea! FOTO

Fapte si cifre despre premiile NOBEL care au uimit lumea! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premiile Nobel au recompensat, intre 1901 si 2012, un numar de 838 de persoane, a caror varsta medie este de 59 de ani, potrivit mediafax.ro.

Insa cine este cel mai varstnic laureat al premiului Nobel? Dar cel mai tanar? Cate femei au primit acest premiu?

Prezentam mai jos o serie de informatii insolite despre laureatii premiului Nobel, potrivit site-ului Fundatiei Nobel, nobelprize.org.

Record Nobel: 259 de candidati – acesta este numarul de nume propuse in 2013 la premiul Nobel pentru pace, o cifra record pentru acest premiu. Printre cele 259 de nume figureaza 50 de organizatii. Cu exceptia laureatilor, numele candidatilor vor fi dezvaluite abia peste 50 de ani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARefuz Nobel: Doi laureati au refuzat premiul – francezul Jean-Paul Sartre a refuzat premiul pentru literatura in 1964, premierul vietnamez Le Duc Tho a refuzat sa imparta premiul pentru pace in 1973 cu Secretarul american de Stat Henry Kissinger. In plus, Adolf Hitler a interzis unui numar de trei laureati germani sa primeasca premiul – Richard Kuhn (chimie, 1938), Adolf Butenandt (chimie, 1939) si Gerhard Domagk (medicina, 1939) -, iar guvernul sovietic l-a obligat pe Boris Pasternak sa refuze premiul pentru literatura in 1958.

1Laureati Nobel incarceratiLaureati Nobel incarcerati: Trei laureati se aflau la inchisoare in momentul in care premiul a fost anuntat: pacifistul si jurnalistul german Carl von Ossietzky (1935); opozanta birmana Aung San Suu Kyi (1991) si disidentul chinez Liu Xiaobo (2010). Aung San Suu Kyi a mers pe 16 iunie 2012 la Oslo unde a putut sa isi prezinte in cele din urma discursul de acceptare a premiului Nobel, la peste 20 de ani dupa atribuirea acestuia.

 

 

1Cei mai varstnici laureati NobelCei mai varstnici laureati Nobel: La 90 ani, americanul de origine rusa Leonid Hurwicz, castigator al premiului pentru economie in 2007, a devenit cel mai in varsta laureat in momentul atribuirii premiului Nobel. Decedat in iunie 2009, el a mai trait doar cateva luni dupa ce a primit acest premiu. In ceea ce le priveste pe femei, romanciera britanica Doris Lessing este cea mai in varsta laureata Nobel. Scriitoarea avea 87 de ani in momentul in care a fost recompensata cu Nobelul pentru literatura in acelasi an (2007).

 

1Cei mai tineri laureati NobelCei mai tineri laureati Nobel: La 25 de ani, britanicul Lawrence Bragg a devenit in 1915 cel mai tanar laureat al premiului Nobel – premiul pentru fizica -, pe care l-a impartit cu tatal sau William.

 

 

 

 

1Nobel in familieNobel in familie: Istoria familiei franceze Curie se confunda cu aceea a premiilor Nobel. In 1903, sotii Pierre si Marie Curie au fost recompensati cu Nobelul pentru fizica. In 1911, Marie Curie (nascuta Skolodowska), prima femeie premiata cu Nobel, a fost din nou laureata, dar intr-o alta disciplina – chimie -, devenind singura femeie de doua ori castigatoare a premiului. In 1935, fiica ei Irène Juliot-Curie si sotul ei Frédéric Juliot au primit la randul lor premiul Nobel pentru chimie. Sora mai mica a lui Irène, Eve Curie, s-a casatorit cu Henry Richardson Labouisse care, in calitate de director al UNICEF, a primit in numele acestei agentii din cadrul ONU premiul Nobel pentru pace in 1965.

1Nobel si femeileNobel si femeile: 44 de femei, inclusiv Marie Curie de doua ori, alaturi de 795 barbati, au fost laureati ai premiului Nobel de la infiintarea acestuia in 1901. Abia in 2009 premiul Nobel pentru economie a fost atribuit unei femei – americanca Elinor Ostrom. In fizica, doar doua femei – alaturi de 191 barbati – au fost recompensate, insa niciuna dupa anul 1963.

 

Limbile si Nobelul pentru literatura: Engleza ocupa prima pozitie in topul limbilor folosite de cei mai multi scriitori care au primit Nobelul pentru literatura, cu 26 laureati, urmata de franceza si germana (ambele cu 13 laureati), spaniola (11 laureati), suedeza (sapte laureati), italiana (sase laureati), rusa (cinci laureati), poloneza (patru laureati), norvegiana si daneza (ambele cu trei laureati), greaca si japoneza (ambele cu doi laureati). Araba, chineza si chiar occitana, printre alte limbi, sunt la randul lor reprezentate in acest top.