Americanii aloca un buget de peste jumatate de miliard de dolari pentru dotarea cu rachete a Bazei de la Deveselu.

Agentia americana de Aparare Antiracheta a semnat un contract de 559 de milioane de dolari cu compania Raytheon pentru producerea a 44 de rachete ghidate interceptoare, care sunt destinate inclusiv Romaniei, ca parte a scutului antiracheta din Europa.

Rachetele vor avea rolul de a le intercepta si distruge pe cele lansate de inamic. Acestea vor face parte din scutul de aparare antiracheta care trebuie sa fie gata pana la sfarsitul anului.

Contractul, aferent anului fiscal 2015, prevede producerea de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, folosite de catre Marina americana (US Navy) impotriva amenintarii rachetelor balistice cu raza medie de actiune, a precizat Raytheon.

Pana in prezent, peste 200 de rachete de tip SM-3 au fost livrate Statelor Unite si Japoniei, iar SM-3 Block IIA decurge conform programului in vederea mobilizarii pe mare si pe uscat in Polonia, in 2018, a mai precizat Raytheon.

Baza de la Deveselu, din judetul Olt, care va gazdui componenta romana a scutului antiracheta aflata sub comanda americana, se intinde pe o suprafata de 120 de hectare, iar lucrarile au inceput in 2013.

Potrivit acordului incheiat intre administraţia de la Washington şi guvernul de la Bucureşti, 200 de militari isi vor desfasura activitatea acolo.

Rachetele SM-3 sunt arme defensive, destinate distrugerii proiectilelor inamice. SM-3 este o racheta care poate fi lansata de pe mare sau de pe sol si care se ridica deasupra atmosferei, unde intercepteaza tinta. Impactul cu proiectilul-tinta este atat de puternic, in ameninţarea este inlaturata complet, fara ca rachetele SM-3 sa fie dotate cu explozibili. Impactul, care are puterea unui camion de 10 tone, ce se deplaseaza cu 1.000 km/h, este de ajuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.