Acasă Stirile zilei Stiinta Esti SCUND? Atunci ai complexul NAPOLEON! Vezi ce spune despre tine!

Esti SCUND? Atunci ai complexul NAPOLEON! Vezi ce spune despre tine!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca esti scund atunci trebuie sa stii ca inaltimea influenteaza increderea in cei din jur si felul in care percepem lumea exterioara, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la Oxford.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, publicat in Psychiatry Research, arata ca persoanele scunde nu au incredere in cei din jur si sunt predispuse la paranoia, relateaza TIME. La studiu au participat 60 de femei, peste 18 ani, care au avut episoade de gandire paranoica in ultima luna, dar nu sufera de boli mintale severe. Subiectii au fost selectati in urma unor anunturi la posturile de radio si pe strada, prin afise si fluturasi.

In cadrul experimentului, femeile au facut doua calatorii virtuale cu metroul londonez, plin cu 23 de calatori proiectati pe calculator, 11 barbati si 12 femei. Pasagerii virtuali au fost programati sa se comporte firesc, sa poarte conversatii intre ei si sa reactioneze daca participantii la studiu ii privesc atent. Fiecare dintre drumurile cu metroul a inceput de pe peron si a durat sase minute, incluzand opriri in statii. Fara ca subiectii sa stie insa, intr-una dintre calatorii, prima sau a doua, in functie de o tragere la sorti prealabila, inaltimea lor a fost micsorata cu 25 de centimetri. In urma interviurilor care au avut loc dupa cele doua etape, oamenii de stiinta au concluzionat ca participantii la studiu au prezentat o amplificare a gandirii paranoice in timpul calatoriei in care au fost „micsorati”.

„Rezultatele sunt clare ca lumina zilei”, spun cercetatorii. „Micsorarea inaltimiii a avut o influenta negativa asupra evaluarii personale, a increderii, ceea ce a condus la paranoia. Acest studiu demonstreaza importanta pe care statutul social o are in declansarea gandirii paranoice”, adauga ei.

Oamenii de stiinta anticipeaza rezultate si mai concludente, atunci cand vor relua testarea, folosind participanti barbati, care confera inaltimii o importanta sociala mai mare decat femeile.

In opinia unora, un alt fenomen psihologic declansat de diferenta de inaltime este complexul lui Napoleon, care ar face persoanele scunde, in special barbatii, sa se comporte agresiv si sa aiba tendinte dominatoare. Teoria este foarte controversata, in psihologie fiind considerata un stereotip social. Termenul este numit dupa Napoleon Bonaparte, despre care propaganda britanica a raspandit zvonul ca ar fi foarte scund. Cercetarile arata ca Napoleon nu era mic de statura la 1.68 m, media de inaltime a francezilor din secolul al XVIII-lea fiind de 1.57 m.

Se pare ca informatiile gresite privind statura corsicanului au fost amplificate de caricaturile si zvonurile raspandite de dusmanii sai, dar si de faptul ca era insotit peste tot de Garda Imperiala, formata din barbati cu o inaltime peste medie, care il faceau pe Napoleon sa para scund.

Cea mai scunda persoana din lume este Chandra Bahadur Dangi, un nepalez care masoara doar 54.6 cm.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos