Acasă Stirile zilei Esti satul de stat in picioare? NASA te plateste cu 18.000 de...

Esti satul de stat in picioare? NASA te plateste cu 18.000 de dolari pentru a sta in pat timp de 70 de zile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA cauta voluntari care ar accepta, in schimbul a 18.000 de dolari, sa nu se dea jos din pat timp de 70 de zile consecutive, potrivit agerpres.ro.

Acceptarea ca participant la acest studiu nu este insa la indemana oricui. Subiectii nu vor avea voie sa se dea jos din pat sub niciun pretext, iar pentru a fi selectati, voluntarii vor trebui sa treaca o serie de teste fizice foarte amanuntite, asemanatoare testelor fizice sustinute de pilotii militari.

Beth Ann Shriber, care a participat intr-un studiu similar realizat in 2006, sustine ca monotonia de a sta in pat zi dupa zi te poate afecta psihic.

„Nu trebuie sa faci nimic, doar sa stai in pat”, a precizat Shriber intr-un articol publicat de NASA.gov. „Pot spune ca este un fel de examen de rezistenta”, a mai adaugat ea.

Acest studiu este conceput pentru a studia efectele pe termen lung ale imponderabilitatii asupra corpului astronautilor. Pentru a simula imponderabilitatea, subiectii se vor intinde pe paturi concepute special, ce sunt usor inclinate, astfel incat vor avea capul putin mai jos decat nivelul picioarelor. In spatiu, forta gravitationala, care impiedica fluidele organismului sa se deplaseze spre partea superioara a organismului, este foarte slaba.

Prin simpla ramanere la pat participantii vor simti efectele pe care le suporta si astronautii care raman perioade mai indelungate pe orbita, efecte printre care se numara si atrofierea musculara si scaderea densitatii osoase. In plus, atat in spatiu cat si la pat, conditia fizica a subiectilor va avea de suferit pentru ca inima lor nu mai trebuie sa lucreze la fel de intens pentru a pompa sangele spre zona superioara a corpului, impotriva fortei gravitationale.

Acest studiu va fi realizat la NASA’s Human Test Subject Facility din cadrul Centrului medical din Galveston al Universitatii din Texas. La fel ca si in cazul astronautilor care se intorc din spatiu, participantii la studiu vor beneficia de o perioada de recuperare post-experiment, ce va ajunge pana la 14 zile.