Cuplurile care incearca de ani buni sa aduca pe lume un copil, dar din cauza problemelor de infertilitate nu-si pot indeplini visul. Din primavara acestui an s-a reluat “Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer”, prin care statul va deconta, fiecarui cuplu acceptat in program, o parte din suma necesara procedurii.

Zilele acestea are loc procedura de selectie a spitalelor si clinicilor care vor intra in programul de fertilizare. Pana in data de 15 mai se vor analiza aceste cereri si vor fi desemnate unitatile acceptate, urmand ca Ministerul Sanatatii sa faca publica lista “castigatorilor”.

De la inceputul lunii iunie, cuplurile care doresc sa beneficieze de ajutorul acordat de stat isi vor putea depune si ele dosarele la minister. Anul acesta, programul va beneficia, pentru inceput, de un buget de 1.875.000 de lei.

 

Multe cupluri din Romania sufera din cauza faptului ca nu pot avea copii

In Romania, un cuplu din cinci are probleme de infertilitate. Si pentru ca procedurile necesare unei fertilizari ajung pana la 5.000 de euro, reprezentantii Ministerului Sanatatii au aprobat reluarea unui program care va sustine cuplurile ce doresc sa aduca pe lume un copil.
Astfel, anul acesta, statul va suporta o parte din costul procedurii pentru circa 300 de cupluri. Mai exact, in curand, fiecare cuplu va primi, o singura data, 1.400 de euro, bani ce acopera strict procedura de fertilizare.

Pentru a beneficia de acest ajutor, cuplurile trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie infertile, sa beneficieze de asigurare medicala, varsta femeii sa fie cuprinsa intre 24 si 40 de ani, iar cuplul in cauza sa fie donator direct de sperma si ovocite (nu se accepta mama-surogat).

 

Cariera, inaintea familiei

Cauzele infertilitatii pot fi medicale sau legate de modul de viata al fiecaruia. Iar cel mai daunator factor este munca. Femeile din ziua de azi sunt preocupate in primul rand de cariera si lasa familia in plan secund.

“Fertilitatea femeilor scade considerabil dupa 30-35 de ani, acesta fiind principalul motiv pentru care doamnele intampina probleme atunci cand vor sa aduca pe lume un copil. O infertilitate e ca orice alta boala care, cu o probabilitate de 90%, se rezolva”, explica dr. Andreas Vythoulkas, specialist in tratamentul infertilitatii cuplului.

Cea de-a doua cauza este cea medicala. Cele mai intalnite probleme in randul femeilor sunt: endometrioza (principala cauza de infertilitate), infundarea trompelor, fibroamele sau rezerva ovariana redusa – care se intampla fie din cauza varstei (femeia este prea in varsta), fie din cauza patologiei (asa se naste).

Insa aceasta problema nu o intalnim numai in randul femeilor, ci si in randul barbatilor. Una dintre problemele barbatilor este la nivelul spermei. In acest caz, patologia poate fi genetica, fie asa se naste persoana respectiva cu o cantitate redusa de sperma, fie exista probleme legate de calitatea acesteia.

O alta cauza este legata de modul haotic de viata al barbatilor care poate duce la infertilitate. Consumul de alcool, tutunul, drogurile, stresul si programul de lucru mult prea lung sunt principalii factori care afecteaza calitatea spermei.

“Multe cupluri fac o mare greseala. Incearca ani la rand sa faca copii si chiar daca vad ca nu au nici o sansa de reusita, nu cer sfatul specialistului. Si aici ma refer la medicii care au competenta in tratamentul infertilitatii cuplului. Sfatul meu: daca in decursul unui an o pereche nu reuseste sa conceapa un copil, este clar ca exista o problema si e cazul sa ceara ajutor medical”, a conchis dr. Vythoulkas.

sursa>onlinereport.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.