Acasă Timp liber Spiritualitate Este pierderea credintei ceva care sa ingrijoreze? Tarile „dezvoltate” se indreapta spre...

Este pierderea credintei ceva care sa ingrijoreze? Tarile „dezvoltate” se indreapta spre ateism!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O analiza a jurnalistilor de la huffinghtonpost aduce in actualitate una dintre temele pe care societate ar trebui sa le ia foarte in serios deoarece rezultate economie ce si realitatile sociale arata o indreptare rapida a omului inspre ateism. Jurnalistii atrag atentia asupra viitorului lumii in care suficienta materiala creaza senzatia ca credinta in Dumnezeu nu are nicio legatura cu standardul de viata.

Practic pe masura ce oamenii devin mai bogati, iar standardul de viata creste, acestia sunt mai putin ingrijorati de lipsa unor necesitati de baza sau de moarte, violenta sau boala. Cu alte cuvinte, ele sunt sigure de bunastarea lor si nu mai simt nevoia sa apeleze la divinitate pentru a-si calma temerile si nesiguranta.

Notiunea ca imbunatatirea conditiilor de viata este asociata cu o scadere a credintei in Dumnezeu este sustinuta de dovezi.

Acest lucru nu impiedica unii cercetatori sa considere faptul ca totusi fundamentalismul religios va continua. Insa astfel de grupuri zgomotoase devin minoritare la nivel global, iar in timp vor fi marginalizate pe masura ce se instaleaza prospseritatea la nivel mondial.

Mai mult, un exemplu il reprezinta fundamentalistii religiosi care incep sa se integreze din punct de vedere economic. Femeile tinere incep sa mearga la munca si sa isi intemeieze familii, asa cum se intampla in prezent printre mormonii din Statele Unite. Iar in acest caz, religia pica in planul secund.

Abordarea cea mai evidenta pentru estimarea momentului in care lumea va trece la ateism majoritar se bazeaza pe cresterea economica. Acest lucru este logic, deoarece dezvoltarea economica este factorul cheie responsabil pentru laicizare (secularizare – n.red). In stabilirea acestei estimari, s-au folosit noua tari in care ateismul este aproape omniprezent.

Tarile vizate sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Japonia, Olanda, Suedia si Marea Britanie.

In aceste noua tari, in 2004 (cand a fost realizat ultimul sondaj), deja jumatate din populatie era reprezentata de atei, iar produsul intern brut (PIB) era in medie de 26.245 de euro, comparativ cu 9.552 de euro pentru o tara medie din lume.

Cat va dura pana cand statele cu un PIB mediu le vor ajunge din urma pe cele dezvoltate? Folosind rata medie de crestere globala a PIB-ului in ultimii 30 de ani, de 3,33% (bazata pe date ale Fondului Monetar International), tranzitia catre ateism ar putea incepe in 2035.

Credinta in Dumnezeu nu este singura masura relevanta a religiei, desigur. O persoana ar putea crede in Dumnezeu intr-un mod destul de superficial, fara ca religia sa-i influenteze viata de zi cu zi. O modalitate de a evalua profunzimea angajamentului religios este de a cere participantilor la sondaj sa spuna daca religia este importanta in viata lor de zi cu zi, cum a fost cazul acestui studiu.

Daca mai putin de 50% din populatie a fost de acord ca religia este importanta, atunci tara a trecut efectiv la o majoritate seculara (non-religioasa, laica). Printre tarile cu cele mai multe persoane care au declarat ca religia nu mai face parte din viata lor se numara Spania, Coreea de Sud, Canada, Elvetia, Uruguay, Germania si Franta. La o rata de crestere de 3,33 la suta pe an, aceste tari ar fi ajunse din urma de state cu PIB mediu in jurul anului 2041.

Daca bogatia nationala da nastere secularizarii, populatia globala va trece pragul catre ateism, in care majoritatea considera religia ca neimportanta, pana in 2041.

Este pierderea credintei ceva care sa ingrijoreze? Tarile cu o populatie „fara Dumnezeu” sunt evaluate de multe ori drept natiuni extrem de morale, cu un nivel neobisnuit de incredere sociala, egalitate economica, infractionalitate scazuta si un nivel ridicat de implicare civica.

 

sursa: digi24.ro