Acasă Stirile zilei Este oficial! Romanii si esticii sunt europeni de mana a doua! Vezi...

Este oficial! Romanii si esticii sunt europeni de mana a doua! Vezi diferentele majore la produsele facute de aceleasi firme pentru tarile din est si vest!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consiliul Agricultura si Pescuit din cadrul Comisiei Europene a analizat studiile facute de catre mai multe state membre pe tema dublului standard de calitate intre produsele din Estul si din Vestul Europei, iar concluzia a fost ca aceste discrepante exista. in unele cazuri, pana la jumatate dintre produse contin mai putina carne, mai multa grasime, mai multi indulcitori si conservanti artificiali si o greutate mai mica. in consecinta, Consiliul a solicitat Comisiei Europene elaborarea unor acte legislative la nivelul UE pentru a elimina aceste situatii.

Consiliului Agricultura si Pescuit, care reuneste ministri din toate statele membre ale UE s-au intalnit la inceputul acestei luni la Bruxelles pentru a discuta problema diferentelor in privinta declaratiilor, a compozitiei si a gustului produselor de pe pietele din centrul/estul si din vestul UE. Iar concluzia la care au ajuns unele state membre este ca aceste diferente sunt reale, scrie ECONOMICA.net.

„Studiile au confirmat existenta unor diferente in ceea ce priveste compozitia si calitatea produselor de aceeasi marca si cu ambalaj identic care sunt vandute pe pietele din centrul/estul UE si pe cele din vestul UE, precum si faptul ca multe dintre produsele vandute in tarile din centrul/estul UE contin adeseori ingrediente de calitate mai scazuta decat produsele de marca vandute pe pietele din vestul UE”, se arata intr-o interpelare adresata Comisie Europene elaborata urmare a dezbaterilor din Consiliul Agricultura si Pescuit. De altfel, Consiliul a solicitat Comisiei „sa aiba in vedere actiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE”.

Astfel, potrivit documentului citat, unele studii au relevat faptul ca pana la jumatate dintre produse contin diferente care au efecte importante asupra calitatii lor, printre care se numara o proportie mai scazuta de carne, o proportie mai mare de grasimi, mai multi indulcitori si conservanti artificiali si o greutate mai mica.

Acest lucru a fost constatat pentru o gama larga de produse, de la produse alimentare si articole de toaleta pana la detergenti si dezinfectanti, care sunt de calitate inferioara si, uneori, mai scumpe decat produsele identice vandute pe segmentul vestic al pietei UE.

„Este adevarat ca intreprinderile isi diferentiaza produsele in functie de piete. Este insa inacceptabil sa existe diferente la nivelul calitatii ingredientului de baza, iar consumatorii sa fie indusi in eroare”, se mai mentioneaza in documentul citat.

Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat ca va face propria ancheta pe aceasta tema, institutiile implicate fiind Ministerul, care coordoneaza actovitatea grupului de lucru, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC).

Problema produselor de caliatate diferita a fost ridicata de Cehia, Ungaria, Poloniei si Slovacia.

Citeste mai mult pe Economica.net