Acasă Stirile zilei Este oficial! Romania a fost exclusa de la Eurovision

Este oficial! Romania a fost exclusa de la Eurovision

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Televiziunea Romana (TVR) a fost retrasa dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor acumulate inca din 2007, a anuntat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinte fiind eliminarea din competitia muzicala Eurovision.

Datoriile TVR, acumulate inca din 2007, se ridica valoarea totala de 16 milioane de franci elvetieni.

TVR nu va mai putea participa in editia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision si va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numara Eurovision News si Sports News Exchanges, precum si drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiza legala, tehnica si de cercetare, precum si servicii de lobby.

Decizia a fost luata dupa ce a expirat termenul limita dat guvernului Romaniei pentru a face aranjamentele necesare in vederea efectuarii platii datoriilor, scrie ZF.

Directorul General EBU Ingrid Deltenre a declarat: ”Este regretabil ca am fost nevoiti sa apelam la aceasta masura. Am fost dezamagiti ca toate demersurile de a rezolva aceasta chestiune nu au primit niciun raspuns din partea guvernului Romaniei. in ultimele saptamani, EBU a luat cunostinta de sugestia Ministerului de Finante ca TVR va intra in procedurile de insolventa care vor rezulta la o restructurare profunda a televiziunii. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de tari. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun in pericol chiar stabilitatea EBU.”

EBU considera ca statul roman este obligat legal sa contribuie la plata datoriile TVR care au fost acumulate incepand cu luna ianuarie 2007.

Intr-o scrisoare oficiala adresata Ministrului de Finante Anca Dragu, transmisa de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elvetieni, suma ce ar fi trebuit virata de statul roman printr-un act de finalizare a platii pana la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit sa primeasca, de asemenea, o garantie bancara irevocabila si neconditionata pentru suma restanta din datorie, 6 milioane de franci elvetieni. Acest rest de plata ar fi trebuit sa fie platit pana la sfarsitul anului, conform unui act de previziune financiara.

Data limita pentru plata datoriei a fost extinsa pana la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuata.

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune a demarat o campanie in ultimii ani pentru un model sustenabil de finantare pentru TVR. Reprezentatii EBU s-au intalnit oficial cu inati oficiali ai Statului Roman, inclusiv cu Ministrul de Finante si Ministrul Culturii. in cadrul intalnirilor, EBU a promovat insistent conceptul de „servicii media cu adevarat independente” pentru Romania, in vederea asigurarii pluralismului in media pentru o informare corecta a cetatenilor si o coeziune informationala in tara.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUita expresia „mananca tot din farfurie”! Vezi care este portia corecta de mancare
Articolul următorSuperstitii de Sfantul Gheorghe! Iata ce nu trebuie sa faci pe 23 aprilie