BREXIT a devenit realitate. Marea Britanie va iesi din UE, dupa ce 51.9 la suta dintre cetatenii britanici au votat pentru iesirea tarii din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informeaza BBC News online. Partidul Sinn Fein a emis un comunicat in care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei din Irlanda de Nord in privinta unirii cu Republica Irlanda, ca o solutie pentru a ramane in UE.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea tuturor voturilor din cele 382 de circumscriptii electorale, 51,9% dintre cetatenii britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii tarii din UE, potrivit BBC News online.

Pentru iesirea din Uniunea Europeana au votat putin aproximativ 17,4 milioane de cetateni, in timp ce pentru ramanerea in UE s-au inregistrat putin peste 16 milioane de voturi, scrie Mediafax.

Votul de la referendum arata discrepante regionale majore in cadrul Marii Britanii, atat Scotia, cat si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE, in timp ce Anglia si tara Galilor au votat majoritar pentru iesire, relateaza BBC News online si Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri ca „Votul aici arata clar ca oamenii din Scotia vad viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

Lira s-a prabusit cu cea mai mare rata din istorie, dupa o scadere de 9,41%, si a ajuns la 1,37 dolari, dupa ce imediat dupa inchiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

Premierul britanic David Cameron a anuntat vineri ca va demisiona din fruntea guvernului pana in octombrie, dupa ce britanicii au votat joi la referendum in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.