Acasă Stirile zilei Erdogan contraataca! Efectele loviturii de stat esuate din Turcia: Mii de magistrati...

Erdogan contraataca! Efectele loviturii de stat esuate din Turcia: Mii de magistrati si militari arestati in Turcia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dupa ce o factiune a Armatei lipsita de sprijin din interiorul fortelor armate, dar si al populatiei, a esuat in tentativa de a prelua puterea de la Recep Erdogan si guvernul sau, presedintele, poreclit „Sultanul”, a revenit in forta, demarand o actiune de epurare in cadrul armatei si justitiei.

Erdogan a vorbit de duminica de „curatarea de virusul” gulenist, referindu-se la scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectati ca sunt adepti sau simpatizanti ai miscarii clericului turc Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA si acuzat de Erdogan ca a orchestrat lovitura de stat.
Ministrul Justitiei de la Ankara a anuntat ca 6.000 de persoane au fost arestate in urma tentativei de lovitura de stat. Este vorba in principal despre militari, dar si de peste 2.700 de magistrati care au primit sambata noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat in repetate randuri ideea ca ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea in Turcia.

Autoritatile de la Ankara au arestat peste 6.000 de persoane in urma tentativei de lovitura de stat, a anuntat Bekir Bozdag, ministrul Justitiei. in principal este vorba despre militari si ofiteri de top, suspectati ca au luat parte la tentativa de lovitura de stat, dar si de aproximativ 2.750 de magistrati – judecatori si procurori – care sunt suspectati ca sunt simpatizantii clericului Fethullah Gulen, cel mai mare adversar al lui Erdogan. Cu totii sunt acuzati ca fac parte din asa-numitul „stat paralel”, retea care se opune presedintelui Erdogan din interiorul sistemului public.

Printre cei arestati se numara comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, conform presedintiei turce. Baza aeriana este folosita de SUA pentru operatiunile impotriva Statului Islamic, din Siria si Irak. Baza a fost temporar inchisa, iar americanii si-au suspendat operatiunile, insa duminica dupa-amiaza Pentagonul a anuntat redeschiderea ei si reluarea operatiunilor impotriva Statului Islamic, ca urmare a redeschiderii spatiului aerian turcesc pentru aeronavele militare.

„Operatiunile de curatare continua”, a declarat ministrul Justitiei, adaugand ca numarul arestarilor va creste.

Presedintele Recep Erdogan a promis duminica de asemenea ca „va curata toate institutiile statului de virusul” suporterilor lui Fethullah Gulen, adaugand ca miscarea gulenista „a distrus fortele armate”.

Judecator roman: „Sunt magistrati tineri care vorbesc despre derapajele grave din Turcia”

„Primim mesaje extrem de ingrijoratoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de politie, un altul, impreuna cu sotia sa, asteapta si ei punerea in executare a mandatului emis pe numele lor. (…) Sunt magistrati tineri, ce au familii si copii, ce de ani de zile incearca sa atraga atentia institutiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democratie din Turcia. Din pacate, fara succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe”, arata judecatoarea Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), intr-un mesaj postat pe Facebook, scrie gandul.

Bilanțul victimelor tentativei de lovitura de stat esuata din Turcia a ajuns la 290 de morti si peste 1.400 de raniti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos