Acasă Timp liber Cultura Eminescu a fost victima unui malpraxis. Care a fost in realitate boala...

Eminescu a fost victima unui malpraxis. Care a fost in realitate boala marelui poet

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Eminescu a fost diagnosticat si tratat gresit pentru sifilis, mercurul folosit in tratament generand lezari ale sistemului nervos si cardiovascular grave si ireversibile, sustine academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.

Acest punct de vedere se regaseste in volumul ” Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor”, editat de Fundatia Nationala pentru stiinta si Arta si lansat joi la Academia Romana. Volumul poarta semnatura unor nume importante din medicina romaneasca, care, intr-o serie de articole complementare, aduc argumente cu privire la natura reala a bolii de care a suferit Eminescu si motivul mortii sale premature.

La lansare, academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, coautor al volumului, a spus ca „la autopsie nu s-au gasit leziunile specifice sistemului in creier, care sunt leziuni specifice sifilisului”. „Era ignoranta vremii. Nu se putea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era si o moda, boala venerica, sexuala era foarte frecventa, inclusiv la marii artisti. Tratamentul cu mercur nu a facut decat sa genereze lezari ale sistemului nervos si cardiovascular, ireversibile, grave”, a spus academicianul Voicu.

El a aratat ca, pe fondul unei afectiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticata, Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generand un tratament, standard la vremea respectiva, cu mercur. Din pacate, administrarea de lunga durata si in mod repetat a generat agravarea starii de sanatate a lui Eminescu si a contribuit la sfarsitul lui prematur.

La randul lui, profesor universitrar doctor Eduard Apetrei a spus ca Eminescu a murit si dintr-o cauza vasculara, el avand si o ateroscleroza precoce.

Potrivit academicianului Eugen Simion, opera lui Eminescu a fost creata pana la 33 de ani, dupa care au urmat cei sase in care a fost bolnav.

In volumul lansat joi, este desfiintat si mitul privind moartea poetului in urma unei lovituri.

Volumul este o restituire morala a adevarului medical privind maladiile lui Eminescu si ultimii sai ani de viata, realizat intr-o perspectiva interdisciplinara si inedita in 10 articole complementare semnate de specialisti de prestigiu din medicina romaneasca actuala.

Cartea a fost lansata joi la implinirea a 165 de ani de la nasterea poetului.