Dublu standard al calitatii: Fanta cu mai putin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri in Romania! „Suntem tratati ca o tara de mana a doua” – Cap Limpede

Dublu standard al calitatii: Fanta cu mai putin suc de fructe, Milka cu mai multe E-uri in Romania! „Suntem tratati ca o tara de mana a doua”

Fanta de portocale cu mai putin suc de fructe si ciocolata Milka plina cu aditivi alimentari. De astfel de produse au parte romanii, potrivit celui mai recent studiu facut de InfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor, care a identificat diferente in lista de ingrediente si la valorile nutritionale dupa ce a analizat produse similare din alte trei tari precum Marea Britanie, Spania si Franta.

Specialistii nu au fost deloc surprinsi de rezultatele studiului comparativ si spun ca diferentierile, care apar din start, din etichetare, nu se justifica, in conditiile in care preturile sunt similare in Europa de Vest si Europa de Est. „E o problema legata de moralitate, suntem cetateni europeni, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem acces la acelasi tip de produse”, atrage atentia Sorin Mierlea, presedintele InfoCons. Concret, in cazul sucului Fanta de portocale, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe. Prin urmare, daca in Romania produsul are 5% suc de portocale, in Spania aceesi bautura carbogazoasa contine 8% suc de portocale. Inspectorii au descoperit insa mai putini aditivi alimentari in bautura carbogazoasa pe care o consuma romanii.

Asadar, daca Fanta de portocale comercializata in Romania are cinci aditivi alimentari, cea care se consuma in Marea Britanie are opt aditiv si cea din Spania – 10. „E clar ca sunt diferente si ca vorbim de loturi diferite pentru destinatii diferite. Sucul de portocale fiind mai costisitor, e posibil sa fie mai putin in produsele care ajung in Romania si in alte tari defavorizate. Probabil ca loturile conforme, unde pot fi controlati mai cu atentie, le trimit catre tarile considerate de prima mana. E limpede ca suntem tratati ca o tara de mana a doua”, este de parere profesorul Constantin Ionescu-Tirgoviste diabetolog si nutritionist. Pe de alta parte, un alt produs consumat frecvent de copiii din Romania, ciocolata Milka cu lapte alpin, are mai multi aditivi alimentari in Romania decat in Spania, arata studiul. Mai exact, la produsul din Romania a fost adaugat suplimentar, pe langa lecitina de soia, aditivul poliglicerol, al carui scop este de a inlocui partial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, respectiv untul de cacao.

De asemenea, chiar daca cele doua aduc acelasi aport caloric, respectiv 530 de kilocalorii la suta de grame, ele prezinta mici diferente in ceea ce priveste continutul de nutrienti. „Desi continutul de grasimi este mai mic in cazul produsului gasit pe piata din Romania acesta ascunde de fapt o cantitate mai mare de grasimi saturate. Facand diferenta, reiese un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat in Romania fata de produsul echivalent din Spania”, arata InfoCons, adaugand ca diferente pot fi sesizate si in ceea ce priveste numarul de glucide, de proteine si de sare, toate in cantitati mai mici la ciocolata care poate fi gasita la raft in Romania. „Ne deranjeaza ca nu se respecta ideea de egalitate in drepturi si in produse. Comisia Europeana si Parlamentul European trebuie sa faca o standardizare a aceluiasi produs. Nu discutam de sanctiuni pentru industrie, dar acelasi brand trebuie sa fie identic fie ca este comercializat in Franta, in Spania sau in Romania”, a completat Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

spre