La mai putin de un an de zile de guvernare PSD-ALDE, datele economice nu arata deloc bine. Mai mult, acestea prefigureaza un adevarat dezastru.

Executia bugetului dupa primele sapte luni din 2017 arata o crestere de doua cifre in dreptul cheltuielilor de personal si a asigurarilor sociale, acestea din urma reprezentate in proportie de peste 80% de pensii.

Cheltuielile statului cu remunerarea propriilor angajati au explodat anul acesta, avand o crestere de peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La asigurari sociale, capitol care greveaza nu mai putin de 35,5% din bugetul Romaniei, exista o crestere de 10,7%.

Guvernantii au aprins si cheltuielile pentru bunurile si serviciile necesare functionarii statului. O crestere de 3,5% a fost inregistrata la acest capitol.

Pe scurt, salariile bugetarilor au ajuns sa ocupe 27% din bugetul national, pensiile sunt 30% (asistenta sociala cu totul este 35,5%), iar cheltuielile cu bunuri si servicii au ajuns la 14,5% din buget. Avem asadar 80% din buget consumat de aceste trei capitole.

Cresterile enuntate mai sus au fost finantate prin taierea investitiilor, insemnand in majoritate infrastructura rutiera. Capitolul unde sunt incluse investitiile statului se numeste „cheltuieli de capital”, iar in dreptul lui e o scadere de 17%, fata de anul trecut.

Per total, veniturile statului au crescut cu 8%, iar cheltuielile cu 11,4%. Deficitul bugetar este in acest moment de 0,63 % din PIB.

Pensiile sunt, potrivit executiei bugetare, cea mai importanta cheltuiala a bugetului national. in volum de cheltuiala au cel mai mare avans dintre toate capitolele bugetare. si o buna parte din banii livrati de economie prin taxe ajung mai degraba tot in buzunarele fostilor angajati ai statului.

in Romania sunt 5,2 milioane de pensionari, cu o pensie medie puțin peste 1.000 de lei pe luna. Dintre acestia, ceva mai mult de un milion primesc pensia minima de 520 de lei pe luna.

Citeste mai mult pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.