Bataturile pot sa apara oriunde exista o frecare permanenta: la nivelul mainilor, coatelor, genunchilor, insa cel mai frecvent sunt localizate la nivelul piciorului. Acestea reprezinta ingrosarea stratului cornos al pielii, ca o reactie de aparare la o supra-solicitare de tip mecanic: hiperpresiune, frecare, mers indelungat, eforturi mari.

„Incaltamintea neadaptata la conformatia piciorului, mersul deformat si afectiunile ortopedice sunt principalii factori care favorizeaza aparitia bataturilor. Aceasta ingrosare a epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent – fie prin frecare, fie prin apasare continua. Bataturile sau duriloanele sunt de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de grosimea stratului de keratina”, a declarat dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog, citat de bzi.

Bataturile pot fi inlaturate cu ajutorul unor unguente aplicate local, numite keratolitice. De regula, sunt recomandate preparatele care contin uree, in concentratii de 10% pana la 25%, si acid salicilic, in aceeasi concentratie. Pentru a fi eficient, tratamentul se face una-doua saptamani. „Crema se foloseste seara si, pentru ca sa reziste pe batatura pe timpul noptii, se recomanda aplicarea unei bucati de celofan, peste care se pune un ciorap”, recomanda dermatologul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.