Acasă Stirile zilei Social DOSARUL VALIZA: Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare...

DOSARUL VALIZA: Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gigi Becali a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul „Valiza”, decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva.

Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals.

Finantatorul Stelei se afla la inchisoare din 20 mai, dupa ce a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Instanta suprema nu a facut reindivualizarea si contopirea pedepselor lui Gigi Becali. In aceste conditii, avocatii lui Becali vor cere, la Tribunalul Bucuresti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta, au precizat aparatorii finantatorului Stelei.

Tot in cazul lui Becali, instanta a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflata in prezent sub sechestru la BCR Unirii.

Toti ceilalti inculpati din dosarul „Valiza” au primit pedepse cu suspendare: Victor Piturca – un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul si Radu Marino – cate un an si jumatate cu suspendare, iar Teia Sponte – doi ani cu suspendare.

In 27 mai, la ultimul termen al recursului, unul dintre avocati lui Becali le-a aratat celor cinci judecatori ca au posibilitatea sa stabileasca o pedeapsa care sa permita totodata si suspendarea executarii ei, astfel incat clientul lor sa fie pus in libertate.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a replicat, in fata instantei, ca varianta propusa de apararea lui Gigi Becali reprezinta un nonsens juridic dupa ce acelasi complet de judecatori l-a condamnat cu executare pe acesta in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar in care, de altfel, s-a si dispus revocarea suspendarii pedepselor primite pana la acel moment.

Tot atunci, procurorul a cerut completului de cinci judecatori condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de inchisoare cu executare, a Alinei Ciul, la doi ani cu executare, iar a lui Victor Piturca, Teia Sponte si Radu Marino, la cate doi ani cu suspendare.

Gigi Becali a declarat, la acelasi termen, ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act

In ultimul sau cuvant, Becali le-a marturisit judecatorilor ca au reusit sa-l sperie, ca s-a facut „baiat cuminte” si ca Romania are de pierdut odata cu incarcerarea sa.

Instanta suprema a ramas atunci in pronuntare si a stabilit ca va lua o decizie definitiva in 4 iunie.

Un complet de trei judecatori al instantei supreme a decis in 17 aprilie 2012, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino in dosarul „Valiza”, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Unul din cei trei judecatori din complet a avut o opinie separata, considerand ca acestia trebuie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat.

Decizia de achitare a fost contestata de procurori la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul „Valiza” de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Victor Piturca a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino au fost acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului „Gloria 1922 Bistrita” sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la „Universitatea Cluj” aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua Bucuresti” la castigarea titlului de campioana, preciza DNA.

In 23 mai 2008, intr-o conferinta de presa, Gigi Becali declara ca are un act de vanzare-cumparare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj – CFR Cluj, iar printre martori a semnat si selectionerul „tricolorilor”, Victor Piturca.

„Am aici un contract de vanzare-cumparare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile inainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar ca acei bani erau pentru achizitionarea unui teren. Sunt si actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnatura privata, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi si de domnul Victor Piturca, selectionerul echipei nationale. Cred ca prezinta garantie… Tot pe 15 aprilie. Victor Piturca semneaza ca martor la vanzarea terenului. Si domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, si daca nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar – seful Directiei Nationale Anticoruptie in acea perioada) acum, nici nu stia nimeni de el”, sustinea atunci Gigi Becali.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos