Fostul presedinte Ion Iliescu, 85 de ani, va raspunde dupa mai bine de 25 de ani in dosarul mineriadei din iunie 1990. Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Parchetul ICCJ a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiunii contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea altor trei.

De asemenea, fostul director al SRI Virgil Magureanu a ajuns si el, miercuri dimineata, la Parchetul instantei supreme, pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din iunie 1990, relateaza Mediafax.

Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii militari continua ancheta in dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul „Mineriadei”, ca urmare a ordonantei procurorului general al PICCJ de infirmare a solutiei si confirmarea ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din instamnta suprema.

In acest dosar, prin ordonanta din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savârsirii infractiunii contra umanitatii, prevazuta de articolul 439 alineatul 1 literele a, g si j din Codul penal, constând in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara, a precizat PICCJ.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savârsirea acestor fapte.

„In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savârsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, a precizat sursa citata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.