Acasă Multimedia Videogalerie DOCUMENTARUL RUSESC care dezvaluie totul despre ION ILIESCU! VIDEO

DOCUMENTARUL RUSESC care dezvaluie totul despre ION ILIESCU! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un documentar rusesc dezvaluie pe indelete viata idilica a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“, din Moscova, in anii 1950-1954.

In 1950, Ion Iliescu era  un tanar aspirant la meseria de inginer hidrolog. Pentru ca isi dovedise atasamentul fata de valorile comunismului, Partidul Muncitoresc Roman l-a trimis la studii in Moscova.

„Era un baiat  de treaba. A fost simpatizat din prima. Era genul de persoana care spunea bancuri si era in centrul discutiilor“, spune Alexandr Velikanov, coleg de facultate cu fostul presedinte al Romaniei. 

Colegii de camera isi amintesc faptul ca Ion Iliescu avea haine deosebite si, cand plecau la intalniri, apelau la garderoba lui „Ionel“: „Uneori, el nu avea ce purta pentru ca toate hainele erau imprumutate pe la colegi“.

„Fetele erau mai interesate de el decat de noi, ceilalti. Era un baiat interesant, probabil ca tinea si de nationalitate“, afirma unul dintre colegii lui Iliescu. Cum studentii straini primeau o bursa de studii mai mare decat rusii, Iliescu era invidiat ca isi putea permite sa manance cate o chifla frantuzeasca in fiecare pauza. 

Nina Ilina, una dintre colegele lui Iliescu, isi aminteste ca tanarul Ionel i-a invatat pe studentii sovietici un joc romanesc, naiv si incitant in aceeasi masura:

„La una din primele noastre petreceri, dupa ce am dansat si am glumit, el ne-a invatat jocul cu cutia de chibrituri. Scoteam interiorul cutiei de chibrituri si ramanea doar exteriorul. Unul isi aseza pe nas acel exterior de cutie si trebuia sa il puna pe nasul celui de langa el. Adica se uneau, poate ca unii se si sarutau. Stiu ca Ionel mi-a pus mie cutia pe nas, o data. Poate ca de-asta am si retinut“. Iliescu era admirat si pentru calitatile lui de inotator, asa cum se poate vedea si intr-o fotografie de arhiva prezentata in documentar. 

Nina Iliescu, sotia fostului presedinte, a fost, de asemenea, studenta la Moscova in acea perioada. De altfel, cei doi s-au casatorit la finalul celui de-al doilea an de facultate.

Intr-una din vizitele sale oficiale in Rusia, in perioada in care a fost presedintele Romaniei, Ion Iliescu s-a reintalnit cu colegii sai de facultate.

„Am avut discutii, asa ca intre prieteni. Ei spuneau: «cat de bine a fost pe vremea lui Stalin!». Altul a spus: «Ai innebunit, cum poti sa te gandesti la asta?». Asta a fost, la 20 de ani totul era frumos si bine. Asadar, tineretea a ramas in amintirile noastre ca fiind foarte luminoasa“, a rememorat Iliescu in cadrul documentarului. 

Vezi DOCUMENTARUL rusesc AICI!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos