Acasă Stirile zilei Justitia DNA trece la cele sfinte! Au fost luate in vizor retrocedarile de...

DNA trece la cele sfinte! Au fost luate in vizor retrocedarile de imobile si terenuri de care a beneficiat Biserica Romano-Catolica din Ardeal!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii DNA au luat in vizor retrocedarile de imobile si terenuri de care a beneficiat Biserica Romano-Catolica in Transilvani, fiind vizate mai multe judete din Ardeal.

In urma acestor retrocedari, Biserica Romano-Catolica a ajuns sa fie proprietara unui adevarat imperiu imobiliar in toate judetele din Transilvania.

Doar din 2004 incoace, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 cladiri si terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea cladirilor retrocedate sunt scoli sau institutii publice pentru care acum autoritatile locale platesc acum chirii de sute de mii de euro.

DNA a cerut primariilor din Satu Mare, Hodod si Mediesu Aurit toate dosarele de retrocedare intocmite in perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolica, fie ca vorbim de Episcopie sau de diverse asociatii sau ordine catolice.

Printre cladirile care formeaza imperiul imobiliar Episcopiei Romano-Catolice se afla sase spatii care adapostesc in prezent unitati de invatamânt. Este vorba de Gradinita Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul National Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul National Ioan Slavici, Gradinita nr.2, respectiv Scoala de Arte. Lunar, in 2012, Primaria Satu Mare a platit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul in care functioneaza Gradinita Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12.

Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul in care functioneaza Liceul Ham Janos. In 2013, Primaria a platit 318.921 lei pentru inchirierea celor doua imobile.

Insa prin intermediul Ordinului Sf. Vincentiu, cultul romano-catolic a mai primit lunar 28.035 lei pentru imobilul folosit de Colegiul National Kolcsey Ferenc si Liceul Unio, 21.229 lei pentru imobilul in care functioneaza Colegiul National Ioan Slavici, respectiv 5.298 lei pentru Gradinita nr.2 de pe strada Ioan Slavici nr.4. Intr-o luna, Ordinul Sf. Vincentiu a primit 54.562 lei, iar in decurs de un an nici mai mult nici mai putin decât 654.744 lei.

In perioada cuprinsa intre anii 2000- 2009, in proprietatea cultului romano-catolic, prin intermediul episcopiilor, parohiilor si asociatiilor afiliate, au intrat 19 imobile. Printre acestea se numara cele sase spatii care adapostesc in prezent unitati de invatamânt. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Satu Mare, din cele 19 imobile, 12 au fost retrocedate in mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincentiu” si doua fundatiei Caritatea.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos